UŽASNO: Lekari vam UNIŠTAVAJU decu ANTIBIOTICIMA! Evo i kako

U Srbiji se na 1.000 dece godišnje prepiše čak 1.500recepata za antibiotike, što našu zemlju stavlja na prvo mesto u Evropi po neracionalnoj potrošnji ovih lekova

  • 21

U Srbiji se na 1.000 dece godišnje prepiše čak 1.500recepata za antibiotike, što našu zemlju stavlja na prvo mesto u Evropi po neracionalnoj potrošnji ovih lekova, tvrdi se u studiji o upotrebi antibiotika na reept kod dece!

Odavno je poznato daantibioticipored terapeutskog, mogu imati i štetno dejstvo, pa tako mogu da oštete crevnu floru, jetru i bubrege ali i da izazovu alergije.

KLOSTRIDIJA: Sve o ubici iz Urgentnog centra!

Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis

- Srpski pedijatri su u poslednje tri godine deci prepisivali antibiotike onda i kada to nije bilo neophodno, a tako je čak 76 odsto mališana dobilo pogrešan lek! Reč je o alarmantnoj visokoj i neracionalnojpotrošnji antibiotika - kaže doktorka Milica Bajčetić, predsednica Evropskog udruženja dečijih farmakologa.

Jedno od najčešćih opravdanja roditelja je da to rade pod pritiskom roditelja koji žele da im dete što pre ozdravi.

Preterana upotreba antibiotika može dovesti do pojave bakterija koje su rezistentne na lekove, toksičkih reakcija, alergija, a štetno deluju na jetru i organe za varenje, kao i do oštećenja sluha i bubrega.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lunathebest

    22. jun 2015 | 10:44

    Lekari ubijaju decu antibioticima???? Sram Vas bilo Neukost i povrsnost nas je i dovela do ovog nivoa svesti..... Ako neko ne zna kako da se afirmise ,najlakse je izvredjati srpskog lekara ...... ali hvala Bogu, svaki lekar koji je iz Srbije otisao,visoko je kotiran u bilo kojoj drugoj zemkji osim u svojoj naravno.....

  • Љиљана

    22. jun 2015 | 09:35

    Зато долази до инфекција, које се немогу лечити антибиотицима, зато јер се за ситнице дају деци и одраслима, а ту могу доћи и алергијски напади.

  • Mila

    22. jun 2015 | 09:56

    Pitanje, ako smatramo da nam lekari unistavaju decu, zasto idemo kod njih i zovemo ih cim nesto nije u redu? Lecimo onda decu sami ili ih dajmo u milost nadrilekara i vracara... Glupost cista...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA