Uhapšena šestorka zbog pronevere 18 MILIONA EVRA!

Osumnjičeni su izbegli plaćanje poreza na dobit pravnih lica i time oštetili budžet Srbije u ukupnom iznosu od 54 miliona dinara

  • 3

Uhapšeno je šest osoba osumnjičenih za zloupotrebu ovlašćenja u privredi i poresku utaju, čime su Privredno društvo FAD iz Gornjeg Milanovca oštetili za oko 18 miliona evra, saopštio je MUP.

Po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Čačku, uhapšeni su jedan od vlasnika preduzeća FAD Dejan Babić (47), odgovorna lica preduzeća FAD - D. R. (52) i G. M. (46), koji su i članovi Upravnog odbora tog preduzeća, član Upravnog odbora FAD-a M. K. (41), odgovorno lice "Žitoprodukta", član Upravnog odbora FAD-a P. P. (47) i odgovorno lice preduzeća "Nautika" i "Toza Marković" S. J. (45), javlja Tanjug.

Sumnja se da su uhapšeni od 2006. do 2012. godine, u dogovoru sa jednim od vlasnika FAD-a Dejana Babića, zaduživali ovo privredno društvo kod poslovnih banaka, ugovarajući komercijalne kredite po tržišnim uslovima.

Takođe, sumnja se da su novac obezbeđen iz kredita banaka, odmah po prispeću na tekuće račune FAD-a, transferisali firmama u kojima je Babić ima većinsko vlasništvo i neposrednu ili posrednu kontrolu nad upravljanjem i donošenjem odluka, po osnovu pozajmica koje nikada nisu vraćene.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Nakon toga, Privredno društvo FAD je snosilo troškove kredita i kamata po kreditima, koje realno nije iskoristilo za sopstveno poslovanje i finansijsku likvidnost.

Na taj način osumnjičeni su Privrednom društvu FAD naneli štetu od 1,8 milijardi dinara, a povezanim pravnim licima pod direktnom, ili indirektnom kontrolom osumnjičenog Babića, pribavljena je protivpravna imovinska korist u tom iznosu.

Namernim netačnim evidentiranjem poslovnih promena i podnošenjem poreskih prijava sa netačnim sadržajem, u kojima su svesno umanjivali prihode pravnog lica, neevidentiranjem korekcije prihoda po osnovu kamata na date pozajmice-kredite povezanim pravnim licima pod kontrolom Babića, osumnjičeni su izbegli plaćanje poreza na dobit pravnih lica u FAD-a i time oštetili budžet Srbije u ukupnom iznosu od 54 miliona dinara.

Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis

Navodi se da se protiv osumnjičenih Dejana Babića i još tri danas uhapšene osobe vodi predistražni postupak pred Višim sudom u Zrenjaninu, zbog sumnje da su počinili krivična dela zloupotreba ovlašćenja u privredi i poreska utaja.

Sumnja se da su, od 2006. do 2013. godine, zaduživanjem kod poslovnih banaka i pozajmicama koje nisu vraćene, Privrednom društvu "Toza Marković" a. d. Kikinda naneli štetu u ukupnom iznosu od 2,8 milijardi dinara, a povezanim pravnim licima pod direktnom, ili indirektnom kontrolom Babića pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 1,3 milijarde dinara.

Policija intenzivno traga za još jednom osobom, piše u saopštenju MUP-a.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • xxx

    22. jun 2015 | 16:27

    Au koliko li ih jos ima?! Pa mi smo bogata zemlja kad malo bolje razmislim,toliki lopovluk na sve strane ni jedna drzava ne bi izdrzala...!

  • Ćorloilo Ćorlo Pk

    22. jun 2015 | 17:57

    Proneverili su 18 miliona evra?! Po "nekoj" logici proći će mnogo bolje nego da su proneverili 18 miliona dinara! ;-)

  • goran

    22. jun 2015 | 16:33

    ma nemoguce.....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA