VIŠE NIJE UGROŽENA VRSTA: Ova životinja je i zvanično IZUMRLA! (FOTO)

Jedan od mogućih razloga za istrebljenje ove životinje je seča šuma po Severnoj Americi, tokom koje je istrebljen belorepi jelen, glavna poslastica velike mačke

  • 5

Udruženje "US Fish and Wildlife Service" je odlučilo da istočnu pumu ukloni na liste ugroženih životinja, na kojoj se nalazila 43 godine, ne zato što se njen broj povećao, već zato što je ova rasa velikih mački i zvanično izumrla.

Istočna puma je poslednji put viđena davne 1938. godine kada ju je ubio lovac iz Mejna, a pre toga je višena šest godina ranije u Kanadu u Nju Braunsviku.

Stručnjaci smatraju da je za potpuno istrebljenje ove vrst kriv isključivo čovek, odnosno evropski doseljenici koji su naselili Severnu Ameriku i ubijali istočne pume strahujući da će im one povrediti porodicu i stoku.

Takođe, još jedan od mogućih razloga za istrebljenje ove životinje je i seča šuma, tokom koje je istrebljen belorepi jelen, inače glavna poslastica istočne pume.

Foto: flickr/Bruce Tuten Foto: flickr/Bruce Tuten

Istočna puma je 43 godine bila klasifikovana kao ugrožena vrsta iako je niko nigde nije video više od 80 godina. Sada je svaka nada izgubljena, pa je "US Fish and Wildlife Service" doneo odluku da je i zvanično proglasi zauvek mrtvom...

Inače, pume, zajedno sa svojim rođacima panterima su nekada bile najrasprostranjenija vrsta sisara na zapadnoj hemisferi, ali su proterane sa čak dve trećine prostora koji su natanjivale.

U SAD postoji još oko 30.000 planinskih lavova, a panter s Floride se takože nalazi na listi ugroženih vrsta i ima ih manje od 100 primeraka.

(Telegraf.rs / Izvor:zivotinje.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Slavoljub

    23. jun 2015 | 00:43

    Vratice nam se ovo sve uskoro! Ali covek nije svestan toga uopste

  • DREAM

    23. jun 2015 | 00:29

    Tuzno...

  • Acko

    23. jun 2015 | 06:50

    ..'''BRAVO BRAVO''' za čovečanstvo..! ..to što pohlepa ljudska zna da učini, to se teško ispravi..!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA