ISIS PRED UNIŠTENJEM? Kurdi blizu njihovog uporišta, džihadisti se polako povlače!

Kurdi su došli u blizinu grada Ain Isi, iz kog je u protekla dva dana pobeglo na hiljade Arapa i Turkmenistana, a ukoliko ga osvoje, to bi značilo njegov potpuni plan

  • 5

Sirijski Kurdi su se u ponedeljak probili duboko u teritoriju koju drži Islamska država, nakon što su prošle nedelje neočekivano brzo oslobodili jedan granični prelaz.

(UZNEMIRUJUĆI VIDEO) DECU UBACE U KAVEZ, PA IH TERAJU DA SE KOLJU: Procureo snimak kako se danas STVARAJU UBICE (FOTO)

Kurdi, uz potporu američkih vazdušnih napada i manjih sirijskih pobunjeničkih grupa, približili su se na sedam kilometara Ain Isi, gradu 50 kilometara severno od Rake, glavnog grada Islamske države, rekao je Redur Kselil, portparol kurdskih snaga.

Kurdski redovi na severu Sirije su među retkim pozitivnim elementima globalne kampanje protiv Islamske države otkako su džihadisti prošli  mesec ostvarili velike pobede na zapadu Iraka i u središnjoj Siriji.

Kurdi su prošle nedelje zauzeli pogranični grad Tel Abiad, presekavši IS-u transportnu rutu iz Turske.

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

Sada se bore protiv IS-a na prilazu vojnoj bazi jugozapadno od Ain Ise, objavila je Sirijska opservatorija za ljudska prava, koja prati tok sukoba.

IS drži tu bazu, Livu 93, od prošle godine. Ukoliko je zauzmu Kurdi, to bi značilo definitivan pad Ain Ise, a iz grada je u poslednja dva dana pobeglo na stotine ljudi.

Neke izbeglice iz Tel Abiada su optužile Kurde da proteruju Arape i Turkmene s teritorija koje zauzmu od IS-a, što Kurdi negiraju.

Opservatorija tvrdi da nema dokaza da Kurdi grupno zlostavljaju stanovništvo iako ima pojedinačnih slučajeva.

Više od 23.000 ljudi je pobeglo ovaj mesec iz severne Sirije u Tursku. Pojedini su se u ponedeljak vratili u Tel Abiad, nakon što je granični prelaz ponovo otvoren, a borbe su se pomerile dalje.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Napredovanje Kurda na severu Sirije zabrinjava tursku vladu koja strahuje da bi to moglo potstaknuti nemire među turskim Kurdima.

Sirijski Kurdi tvrde da ne žele vlastitu državu, već regionalnu autonomiju koju smatraju modelom za rešenje rata u Siriji i bilo gde drugo u regiji. Kurdi u Iraku takođe imaju svoju autonomnu regiju.

Vlada u Damasku takođe nije zadovoljna njihovim napredovanje, no do sada je izbegavala bilo kakav sukob s njima.

Napetosti su nedavno izbile u Kamišliju, severnoistočnom gradu podeljenom između kurdskih i vladinih snaga. Kurdske snage su zauzele nekoliko vladinih položaja prošle nedelje, nakon sukoba za koji su kurdski službenici okrivili sirijsku stranu. Sirijski službenici i nisu želeli da komentarišu, ali sumnjaju da Kurdi imaju separatističke namere.

- Uopšteno, Kurdi i mi smo prijatelji, ali nema konstantnog sklada među nama - rekao je jedan od neimenovanih sirijskih službenika.

(Telegraf.rs / Hina)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Don

    23. jun 2015 | 12:36

    Mislite ameri prestali da salju pare i oruzje ovima . Sve su to oni napravili. Ameri i Britanci.

  • Мицко

    23. jun 2015 | 11:06

    Ма Курди су најјачи гледајте шта раде имате на јутубу.

  • brana

    23. jun 2015 | 14:51

    Bravo Kurdi!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA