SRBI, DA LI VAS JE SRAMOTA? Pogledajte šta su uradila naša deca! (FOTO)

Spomenik Vuku Karadžiću u Kragujevcu je jutros ovako oskrnavljen

  • 67

Spomenik Vuku Karadžiću u Kragujevcu, na Đačkom trgu ispred Prve kragujevačke gimnazije, nepoznati vandali su išarali sprejevima sa svih strana.

Da li biste imali srca da OVAJ GRAFIT prekrečite i KAZNITE UMETNIKA KOJI GA JE NAPRAVIO?

Na spomeniku reformatoru srpskog jezika - onima koji su ga upropastili ni reforme ni srpstvo očigledno ne znače ništa, a kamoli maternji jezik - osvanuo je grafit, odnosno sprejem iscrtan simbol anarhizma: slovo A u krugu i natpis "relax" (opusti se).

To da su akteri ovog sramnog čina opušteni, i to previše, možemo videti i po tome što koriste znake o čijem značenju nemaju pojma, budući da anarhizam nema veze sa nekulturom i divljaštvom.

Nije im bilo teško ni da farbom unište lice Vuka Karadžića, iako se za to (ne)delo trebalo popeti dva metra.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Radnici kafića i okolnih trgovina jutros su videli šta se desilo, ali niko nije siguran kada je spomenik išaran.

Sredinom marta, u okviru velike akcije čišćenja kulturno istorijskih spomenika u gradovima Srbije, očišćen je i zaštićen i spomenik Vuku Karadžiću na Đačkom trgu.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Stručni tim za čišćenje spomenika, koji je oformila kompanija “Unilever” u okviru kampanje “Cif čisti Srbiju”, sa spomenika je uklonila naslage čađi, grafite, masne naslage. Nakon temeljnog čišćenja na postament je nanesen i specijalni anti- grafitni sloj koji će olakšati buduće održavanje njegove čistoće.

Vuk Karadžić je bio srpski filolog, reformator srpskog jezika, skupljač narodnih pesama i pisac prvog rečnika srpskog jezika. Spomenik na Đačkom trgu je podignut 1987. godine, na dvestotu godišnjicu od rođenja Vuka Karadžića.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Sigurni smo da bi ovaj vandalizam lakše pao i samom Vuku, kada bi njegovi autori znali šta su napisali.

(M. R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Andjelija

    25. jun 2015 | 16:28

    Do sada u koliko me secanje ne vara , nijedan vandal ili horda vandala , koji unistavaju kulturno-istorijske spomenike, fasade tek okrecenih i umivenih stambenih i pislovnih zgrada, kuca, NIJE UHVACEN, KAZNJEN NOVCANO, ILI NEKIM PRINUDNIM RADOM, CISCENJEM ULICA, KRECENJEM TIH ISTIH FASADA ,PRANJEM SPOMENIKA. KADA POCNE "UDARANJE"PO DZEPU ONIH CIJA "DECA" TO RADE ILI PUNOLETNIH PUNOGLAVACA. Dok oni nesmetano devastiraju sve ono lepo i vredno sto cini jedan grad, selo, drzavu, ta ista drzava spava i nista ne cini da unistavanje necega, sto su posteni gradjani platili na razne nacine , PRESTANE!

  • Zabrinut

    25. jun 2015 | 15:58

    Parovi već pokazuju rezultate u vaspitavanju našeg društva i nacije ... nažalost .

  • Zoran b.

    25. jun 2015 | 16:25

    Bagra.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA