NAJVEĆA TAJNA DRAŽE MIHAILOVIĆA: Đeneralov najbliži saradnik bio je STALJINOV ŠPIJUN!

Prema jednoj od teorija zavere, Vasić je posle rata prebačen u Moskvu, gde je živeo sve do smrti, 1956. godine

  • 16

Dragiša Vasić, koji je rođen 1885. godine u Gornjem Milanovcu, autor je antologijskih dela, cenjeni predratni intelektualac i druga ličnost četničkog pokreta u Drugom svetskom ratu.

U Beogradu je završio prava, kao rezervni pešadijski oficir učestvovao je u balkanskim ratovima i u prvom svetskom ratu, prošao je Kolubarsku bitku, povlačenje preko Albanije, Krf, Solunski front itd...

Rano je stekao književnu slavu i to zbirkama pripovedaka "Utuljena baština" i "pad s građevine", kao i s romanom "Crvene magle".

Bio je pripadnik Republikanske stranke i urednik nezavisnog dnevnog lista Progres, a njegovi politički uvodnici često su cenzurisani i bili su povod za zabranjivanje novina.

Kao mlad advokat koji je bio blizak idejama levičara, branio je komuniste, među kojima je bio i Spasoje Stejić, neupsešni atentator na kralja Aleksandra Karađorđevića, a preko generala Petra Živkovića uspeo je da iz zatvora bude pušten Đuka Cvijić, raniji generalni sekretar Komunističke partije koji je trebalo da bude likvidiran.

Foto: pogledi.rs Foto: pogledi.rs

Veze s komunistima ogledale su se i u saradnji s levičarskim časopisima i u bliskom prijateljstvu s piscem Miroslavom Krležom, kome je bio kum na venčanju.

Godine 1925. Dragiša Vasić je otputovao za Moskvu i tu je upoznao svoju buduću suprugu koja mu je rodila ćerku. Sredinom tridesetih godina menja politička uverenja i okreće se nacionalnoj desnici, a kad je izbio rat, pristupio je četnicima i postao njihov ideolog.

Poginuo je u junu 1945. a nakon rata, odlukom zemaljske komisije Srije za utvrđivanje zločina okupatora i njegovih pomagača, okrivljen je da je izdajnik naroda. Oduzeta mu je sva imovina, knjige su povučene iz knjižara i biblioteka, a on gurnut u zaborav sve dok krajem osamdesetih godina književni istoričar Gojko Tešić javnost nije podsetio na njega.

Foto: Miloslav Samardžić/Album Đenerala Draže Foto: Miloslav Samardžić/Album Đenerala Draže

Ostale su nejasne okolnosti pod kojima je izgubio život, a sve ostalo je nejasno i da li su ga ubile ustaše u Novoj Gradiški ili pripadnici Ozne kod Banjaluke. Ili je to treća verzija - uspeo je da pobegne u Moskvu, gde je živeo sve do svoje prirodne smrti 1956.

Sva je prilika da je Dragiša Vasić, "Čiča broj dva", kako su ga nazivali, u štab Draže Mihailovića, gde je proveo čitav rat, otišao po zadatku sovjetske obaveštajne službe, kao špijun NKVD.

Krleža, posleratni bliski prijatelj Josipa Broza Tita, pisao je da je Vasić svo vreme bio ruski čovek u Dražinoj komandi. Istoričar Vladimir Dedijer je tvrdio isto, dodajući da je Vasić to radio iz ubeđenja, a ne za novac.

Dedijer piše i da su Vasićevi izveštajji sovjetskoj obaveštajnoj službi prosleđivani preko Praga, i navodi i ovaj detalj: "Kad je 1940. godine Mustafa Golubić, general NKVD, došao u Beograd da preuzmne dužnost šefa sovjetske obaveštajne službe u Jugoslaviji, bio je u bliskom kontaktu s Dragišom Vasićem, kod koga je čak krio radio-stanicu".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • neko

    27. jun 2015 | 14:07

    Jedni su radili za sovjete, drugi za zapad, a tako je i danas. Onih sto rade za srpski narod je najmanje. Moj savet je sve za srpstvo, srpstvo ni za sta, pa mirna savest i cast do kraja zivota.

  • Lazarev Grad

    27. jun 2015 | 14:32

    Samo titu niko nije mogo spijuna da ubaci kako da ne .... Draza je bio obavestajac tesko da nije znao da je ovaj bio po rusiji mozda je draza trazio vezu sa moskvom ko to sad zna sta je bilo sve tu... Jedno je sigurno ni jedni ni drugi nisu odlucili ishod rata samo su uvecali broj zrtava ... Isto bi rusi usli u srbiju i bez partizana i cetnika... Partizani su se borili za jugoslaviju koja je pukla jos pre njih... A cetnici za srbiju i srpski narod u velikoj meri su sacuvali narod i platili na kraju rata veliku cenu...

  • Nikolas

    27. jun 2015 | 13:25

    BILO JE ONIH KOJI SU PODRZAVALI IDEJE LEVICE STO SE TICE PRAVDE I JEDNAKOSTI ALI KOMUNIZMA SIGURNO NE.NA KRAJU KRAJEVA I MUSOLINI JE BIO U SVICI U TESINU U ZATVORU KAO SOCIJALISTA KOMUNISTA A ZAVRSIO JE ZIVOT KAO FASISTA!! STO SE TICE JOSKE AUSTRIJANCA AUSTROUGARSKOG KAPLARA PA DO KOMUNJARKOG MARSALA TO JE POSEBNA PRICA !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA