PROPALI PREGOVORI, HAOS U NAJAVI: Evrozona Grčkoj neće pomoći!

Ministri finansija evrozone odbili su danas da produže program pomoći Grčkoj posle roka koji ističe 30. juna, pošto je Atina pozvala na referendum o predlozima kreditora

  • 22

Ministri finansija evrozone odbili su danas da produže program pomoći Grčkoj posle roka koji ističe 30. juna, pošto je Atina pozvala na referendum o predlozima kreditora.

DAN ODLUKE ZA GRČKU I CIPRASA: Sutra se nastavljaju pregovori o dužničkoj krizi!

Ministri su "odbacili produženje programa pomoći" na sastanku u Briselu, nekoliko sati pošto je grčki premijer Aleksis Cipras saopštio da će 5. jula održati referendum o ponudama kreditora, preneo je AFP.

Grčki ministar finansija Janis Varufakis najavio je da će na današnjem hitnom sastanku evrogrupe u Briselu zatražiti odlaganje odluke Atine o ponuđenom paketu spasa na par nedelja, kako bi ona (odluka) bila usklađena sa rezultatima referenduma.

On je rekao i da je vlada u Atini opredeljena za sprovođenje u delo ishoda referenduma o uslovima iz paketa pomoći koje su ponudili međunarodni kreditori, kao i za brzo postizanje sporazuma sa poveriocima koji bi bio u duhu rezultata glasanja na referendumu.

Grčki premijer Aleksis Cipras odbacio je juče predlog poverilaca za petomesečno produženje aktuelnog programa kreditne pomoći, u iznosu od 12 milijardi evra, u zamenu za sprovođenje niza reformi, i rano jutros, posle sastanka vlade u Atini, pozvao je na održavanje referenduma 5. jula povodom te ponude međunarodnih kreditora.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Grčka vlada je poručila da ne može da prihvati tražene reforme jer bi one privredu ostavile u recesiji, a ponuđeni novac ne bi bio dovoljan da reši probleme.

Varufakis je rekao Rojtersu i da plaćanje duga Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) 30. juna zavisi od fleksibilnosti kreditora i da će tražiti od Evropske unije da vrati 1,9 milijardi evra profita na ime grčkih državnih obveznica koje su u posedu Evropske centralne banke, kako bi Atina platila dug MMF-u.

Grčki ministar je dodao da grčke banke moraju ostati otvorene tokom prelaznog perioda dok ne bude doneta odluka o paketu pomoći kreditora i da je uloga centralne banke da to obezbedi.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srpska

    27. jun 2015 | 22:38

    Konacno netko sa stavom ! Zbogom EU!!!

  • Doka.cz

    27. jun 2015 | 23:18

    Da li KO nas zali?!?Radimo za sicu,najmanje plate u regionu,zivimo od danas do sutra,i ko zna kad cemo isplivati iz go**na.Oni su sami krivi za stanje u drzavi,nek se bore za sebe,imaju more mi ni to.

  • Rale

    27. jun 2015 | 21:41

    E sada ce i kod njih jedno jutro da osvane Kumanovo cisto kao opomena.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA