HAOS SE NASTAVLJA: U Grčkoj od ponedeljka sve banke zatvorene!

Aleksis Cipras nije izneo detalje koliko će dugo banke biti zatvorene, kao ni o restrikcijama u protoku kapitala

  • 5

Grčki premijer Aleksis Cipras potvrdio je da će u ponedeljak banke u Grčkoj ostati zatvorene i najavio kontrolu kapitala.

GRCI MASOVNO VADE PARE IZ BANAKA: U samo jednom danu podigli 600 miliona evra! (FOTO)

On je najavio da će biti sprovedena kontrola kapitala, pošto su Grci na njegov iznenadni poziv na referendum o ponudi kreditora odgovorili povlačenjem novca iz banaka.

Cipras je optužio evropske partnere i Evropsku centralnu banku da vrše pritisak na Grčku, ali je rekao da neće odustati od plana da naredne nedelje održi referendum.

- Odbijanje zahteva grčke vlade za kratko produženje programa je čin bez presedana prema evropskim standardima, koji dovodi u pitanje pravo suverenog naroda da odlučuje - rekao je Cipras u televizijskom obraćanju naciji.

Cipras nije izneo detalje koliko će dugo banke biti zatvorene, kao ni o restrikcijama u protoku kapitala, prenosi Rojters.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Aleksis Cipras sazvao je za večeras vanrednu sednicu vlade, pošto je Grke pozvao da se na referendumu izjasne o predlogu kreditora o reformama u zamenu za pomoć za isplatu kredita.

Prethodno je Antimos Tomopulos, direktor Piraeus banke, nakon sastanka Saveta za finansijsku bezbednost izjavio da će banke sutra ostati zatvorene.

Večeras se ponovo sastaje Vlada Grčke sa savetom za finansijsku bezbednost i najavljeno je da će kasnije biti objavljeno saopštenje o ishodu razgovora, preneo je Rojters.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je ranije danas da neće povećavati limit za finansiranje grčkih banaka, u jeku bojazni da bi Grčka u utorak mogla da doživi bankrot, javlja BBC.

Grčki parlament podržao je inicijativu premijera Aleksisa Ciprasa za raspisivanje referenduma o zahtevima stranih poverilaca za rešenje grčkog duga, koji bi trebalo da bude održan 5. jula.

Nakon najave referenduma, Grci su juče ispraznili bankomate širom zemlje.

(Telegraf.rs/ Izvor: guardian.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milly

    28. jun 2015 | 22:11

    po mom misljenju ovo je pocetak raspada evropske unije. ....i u Italiji nije bolje. ....zivim tu pa vidim. ..opsti haos

  • Ceca

    28. jun 2015 | 22:15

    Nije tačno da Cipras nije rekao do kada će banke biti zatvorene. Do srede je rekao. Sad, da li će tako i biti ostaje da se vidi. Pozz iz Grčke

  • Milan

    29. jun 2015 | 00:06

    To su najveći neradnici.trebalo je odavno da puknu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA