SAD JE ZVANIČNO: Grčka neće vratiti dug MMF-u!

- Grčka danas neće uplatiti 1,6 milijardi evra duga Međunarodnom monetarnom fondu, ali se nada da će u poslednjem trenutku postići dogovor sa kreditorima - rekao je ministar finanisija Janis Varufakis

  • 22

Grčki ministar finansija Janis Varufakis potvrdio je da Grčka neće isplatiti dug Međunarodnom monetarnom fondu, prenosi Rojters.

SPREMA SE NAJVEĆI BANKROT DRŽAVE U SVETSKOJ ISTORIJI: Grčku očekuje propast!

On je zvanično potvrdio da Grčka neće ispoštovati rok da plati 1,6 milijardi evra duga Međunarodnom monetarnom fondu, koji ističe u ponoć.

- Grčka danas neće uplatiti 1,6 milijardi evra duga Međunarodnom monetarnom fondu, ali se nada da će u poslednjem trenutku postići dogovor sa kreditorima - rekao je ministar finanisija Janis Varufakis.

STOP PLJAČKI GRČKE! Oko 20.000 demonstranata na ulicama Atine i Soluna (FOTO)

Nešto pre toga, nemački zvaničnik izjavio je da je prekasno da se pomogne Grčkoj.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Premijer Aleksis Cipras razgovarao je danas telefonom sa predsednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom i šefom Evropske centralne banke Mariom Dragijem, rekao je zvaničnik vlade u Atini.

Ovi kontakti ostvareni su u pokušaju da se pronađe kompromisno rešenje za isplatu pomoći Atini u zamenu za sprovođenje reformi.

Ranije danas atinski dnevni list "Katimerini" objavio je da je da grčki premijer Aleksis Cipras razmatra najnoviji predlog Evropske komisije o isplati pomoći Atini.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Premijerova kancelarija obavestila je Brisel da trenutno procenjuje jučerašnji novi predlog predsednika Evropske komisije Žan-Klod Junkera, koji obuhvata pomoć u vezi sa dugom u oktobru i promene koje se odnose na Grke sa malim primanjima - piše list, koji nije precizirao izvor.

U poslednju ponudu Evropske komisije uvršten je predlog Grčke da PDV za hotelske usluge bude 13 odsto, a ne 23 odsto, kako su kreditori prethodno zahtevali.

U slučaju pozitivnog odgovora iz Atine, ministri finansija Evrozone usvojili bi saopštenje u kojem bi ponovili obećanje iz 2012. godine o produžavanju roka za otplatu zajma, smanjenju kamata i produžavanju moratorijuma na dospelu kamatu na već uzete zajmove i realizovali ga u oktobru.

(Telegraf.rs/ Srna)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Еуклид

    30. jun 2015 | 17:09

    Ципрасе царе, недај им паре :)

  • Ица ЦЗВ

    30. jun 2015 | 19:58

    Алекса (Ципрас)....навијамо сви за тебе (што јавно,што потајно)- да им га завучеш,онако фино,као што они раде свима,и свакодневно - без пардона! Да се не кажемо,тзв. ЕУ се своди на Немачку и Француску...да њима буде добро и да они одређују правила (и наравно,британци из сенке,као и увек-ал' не дају своју фунту). Безрезервно подршка за Грчку....па да видимо.

  • Ja

    30. jun 2015 | 17:53

    Moguće je, jer da bi takva država vratila nekome "dug", prvo ti isti koji su je opljačkali moraju njoj da plate ono što su bez ikakvog prava od nje i uzeli. Prosta matematika....Kolevka demokratije će (opet) naučiti svet šta zaista znači reč "DEMOKRATIJA".

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA