ŠTA NAROD U GRČKOJ HOĆE: Da li su za štednju ili za izlazak iz Evrope?

Rezultati pregleda izjašnjavanja ispitanika pre i posle odluke o zatvaranju grčkih banka i nametanju kontrole kapitala (limitiranje podizanja gotovine na 60 evra), pokazuju da je sve manje razlike u stavovima

  • 1

Većina Grka glasalo bi protiv uslova stranih kreditora u predloženom sporazumu za spasavanje Grčke, ali je prednost u korist "ne" znatno sužena pošto su grčke banke "zatvorile svoja vrata" ove sedmice, pokazuju rezultati danas objavljene ankete.

EU IH UCENJUJE, ALI GRCI IMAJU NOVOG SAVEZNIKA: Nećete verovati koja zemlja im šalje pomoć!

Anketa objavljena u levičarskom listu Efimerida ton Sintakto (Novine za novinare) pokazala da je 54 za "ne" na referendumu u odnosu na 33 odsto onih koji će zaokružiti "da".

Međutim, rezultati pregleda izjašnjavanja ispitanika pre i posle odluke o zatvaranju grčkih banka i nametanju kontrole kapitala (limitiranje podizanja gotovine na 60 evra), pokazuju da je sve manje razlike u stavovima.

Pre odluke o zatvaranju banaka, ispitanici su u 57 odsto slučajeva bilo protiv ponude stranih kreditora, a 30 odsto je bilo za, dok je anketa posle objavljivanja odluke o bankama pokazala da je pala podrška na 46 odsto onih koji se protive "jarmu EU" u odnosu 37 odsto oni koji se slažu sa odlukama evropske trojke (EU, MMF i ECB).

Istraživanje sprovedeno od 28. do 30. juna, pokazalo je da je najjača podrška za "ne" među glasačima vladajuće levičarske SIRIZA, krajnje desničarske partije Zlatan zora i komunista, dok su pristalice Nove demokratije, proevropske centrističke To Potami i partije levog centra PASOK bili za podršku zahteva stranih kreditora.

Anketa Instituta ProRata pokazuje da 86 odsto ispitanika planira da glasa na referendumu u nedelju, 5. jula, dok je 38 odsto bilo protiv održavanja referenduma, prenela je agencija Rojters.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Salvatore

    1. jul 2015 | 11:16

    Evropa im je to i napravila!!!Čudi me Rusiju napadaju i sankcije udaraju Grcima prave bankrot i MMF odlučuje šta da se radi isto ko i nama....nas u EU neće(hvala Bogu)i ako nas politicka bagra tamo gura V.Britanija u svetu optužuje za najteži zločin od || sv.rata u Evropi.....hmmmm jedno zajedničko PRAVOSLAVCI!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA