ŽENSKI BOSANSKI KLAN HARA MADRIDOM: Izbace OGROMNE GRUDI i onda džepare ljude!

Žene starosti između 23 i 40 godina uhapšene su 2012. nakon čega je sud prvi put u istoriji nekome zabranio ulazak u metro. Slučaj je bio medijski snažno popraćen jer je kod građana upalio alarm

  • 0

Članice grupe džeparoša u Madridu, poznate kao Klan Bosanki, umesto odlaska u zatvor na šest meseci moraju da plate 1.800 evra kazne, odlučio je u sredu sud u glavnom gradu Španije. Ovo je prvi slučaj u Španiji da su džeparoši osuđeni kao pripadnici organizovanog kriminala.

BOSANSKA PLEJBOJ ZEČICA U ZATVORU: Umešana je u 5 ubistava i nekoliko milionskih pljački!

Raifa Ibrahimović, Zahida Ibrahimović, Maja Ibrahimović, Valeria Ibrahimović, Tanja Ibrahimović, koja se koristi i imenom Roberta, i Hasnija Ahmetović formirale su grupu za pljačkanje turista i korisnika podzemne železnice u Madridu, tvrdi državni advokat koji je tražio zatvorsku kaznu od godinu dana.

Žene starosti između 23 i 40 godina uhapšene su 2012. nakon čega je sud prvi put u istoriji nekome zabranio ulazak u metro. Slučaj je bio medijski snažno popraćen jer je kod građana upalio alarm, pa sada mnogi strahuju od krađe novčanika, mobilnih telefona i drugih vrednosti.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

U Madridu je te godine zabeleženo 14.200 prijava nestanka stvari u metrou. Pre devet meseci, pet žena je uhapšeno u mestu Segovia pored Madrida gde su kineskom turistu ukrale novčanik sa većom svotom novca. U februaru su, dve uhapšene nakon što su britanskoj turistkinji uzele torbicu s kreditnim karticama i kamerom.

Na suđenju u sredu pojavile su se dve od šest članica, Zahida i Maja, dok druge četiri nisu izašle pred sudije, među njima i vođa grupe Raifa koja je zbog džeparenja bila privedena 15 puta tokom 2012. Španski mediji ih nazivaju najaktivnijom grupom džeparoša u zemlji.

Sudija je utvrdio da su Zahida i Maja bile delom kriminalne grupe, i da je jedna odvraćala pažnju žrtvama dok je druga pljačkala. Uspele su da se nagode pa će umesto šestomesečne zatvorske kazne svaka platiti po 1.800 evra, i to tako što će mesečno uplaćivati po 100 evra.

Njihov advokat Luis Saiz istakao je da su optužbe rezultat džeparoških prepada u Madridu tokom 2012. i da se njedna od njegove dve klijentkinje ne nalazi na snimcima koje su zabeležile sigurnosne kamere. Očekuje se poništavanje kazne i njihovo potpuno oslobađanje.

Foto-ilustracija: Wikimedia/Jorge E. San Roman Foto-ilustracija: Wikimedia/Jorge E. San Roman

Napomenuo je da su one stanovnice Madrida, dobro integrisane u društvo jer rade i studiraju, i da one same ne veruju da će biti deportovane iz zemlje. Deportacija, naime, nije izgledna jer ih BiH i Crna Gora, gde su rođene, ne priznaju kao svoje državljanke.

- Nedužna sam - izjavila je jedna od devojaka dok je druga odbila da da izjavu.

Obe su na sud došle noseći sunčane naočare i kačket.

Osoba iz obezbeđenja metroa, koja patrolira po vagonima, pokazala je sveske sa 230 imena privedenih gde je upisano prezime Ibrahimović. Oko 25 zabeleženih ovde ima poreklo iz BiH, ali većina, blizu 90 odsto svih zapisanih su Rumuni, jedna od najbrojnijih imigrantskih zajednica u Madridu.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

- Među njima se vodi borba za teritoriju. Tačno se zna ko gde operiše, a bilo je slučajeva kada su Rumuni napali Bosanke - kaže čuvar koji kontroliše liniju broj 1, od železničke stanice Atoča preko glavnog trga Puerta del Sol.

Upravo na toj liniji zabeležene su uhapšene žene.

SKREĆU PAŽNJU BUJNIM POPRSJEM

Uđu u pun vagon, ispred sebe spuste polako ranac, najčešće prazan, pa ispod njega rukama pretražuju tuđe džepove. Ili svežnjem novina prekriju nečiju torbicu. Ponekad ispuste na pod neki predmet pa dok se putnik ili prolaznik sagnu kako bi ga podigli, druga osoba mu iz zadnjeg džepa izvadi novčanik.

Dok jedna žena odvraća pažnju, a druga krade, preostale četiri telima blokiraju žrtvu ili u slučaju da se otkrije krađa počnu da viču kako su i one opljačkane, čime izazivaju pometnju omogućujući beg partnerki.

- Posebno interesantna metoda je kada žena sa velikim grudima, od kojih zastaje dah, dekolteom odvraća pažnju muškarcima dok im njena partnerka otpozadi vadi stvari - kaže drugi čuvar koji četiri godine radi na ovoj linji.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Obojica su pristala da razgovaraju pod uslovom anonimnosti.

Svaki dan uhvate u krađi pet ili šest osoba, a u udarnim terminima, poput božićnih praznika i po 30. Žrtve su Japanci s kamerama, turisti koji dolaze s aerodroma, ili neoprezni putnici koji se zateku u gužvi pre i nakon fudbalskih utakmica kada su metroi puni .

- Najviše krađa dogodi se u popodnevnim satima kada se ljudi vraćaju kućama. I uveče je opasno kada su žrtve pijane osobe. Njima iseku džepove, torbice ... - priča čuvar.

Metro radi od 6 ujutro do 2 posle ponoći, a tokom čitavog tog vremena patroliraju čuvari s palicama i lisicama za pojasom. U vagonima se nalaze i policajci u civilu. Jedan od njih sedi poput putnika i pravi se da gleda u mobilni, a zapravo posmatra.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

- Džeparoši, kada ih uhvatimo, uglavnom nisu nasilni ali pokušavaju da pobegnu. Najopasniji su oni koji samostalno operišu jer ih je teško primetiti i uhvatiti - objašnjava taj policajac.

U tom velegradskom podzemlju svi se poznaju. Džeparoši međusobno, a i oni sa čuvarima.

- Stalno viđamo ista lica. Uhvatimo ih, pozovemo policiju, završe kod sudije, plate malu kaznu i za nekoliko sati opet su na ulici. I sve ispočetka - kaže čuvar.

Zahida, koja je u sredu izašla pred sudije, uhapšena je 19 puta tokom 2012, napominje državni advokat. Tanju su priveli 15 puta, a Hasniju 14.

Ako je vrednost ukradenih stvari manja od 400 evra reč je o prekršaju, a krivično delo se odnosi na vrednosti iznad tog iznosa. U slučaju prekršaja uhvaćene osobe moraju da plate kaznu koju gotovo uvek izbegnu jer se proglase nelikvidnim.

Foto: Profimedia/Alamy Foto: Profimedia/Alamy

Nakon što je šest žena bilo zabeleženo u preko 300 različitih prekršaja, sud im je pre dve godine zabranio ulazak u metro što je prvi takav slučaj ikad. Ali, tri meseca kasnije odluka je povučena jer ta metoda nije bila delom sistema zaštite putnika i jer ograničava osnovno pravo na slobodno kretanje.

Ali, u sredu je u Španiji stupio na snagu novi kazneni zakon prema kojem će džeparenje biti krivično delo bez obzira na vrednost ukradenih predmeta. Četiri članice grupe, koje se nisu pojavile pred sudijom, mogle bi da se nagode poput Zahide i Maje Ibrahimović ali sada im preti suđenje po strožem zakonu po kojem bi mogle da završe u zatvoru.

Čuvari ne znaju kako su žene iz BiH došle u Španiju, verovatno kao izbeglice, napominju. Rumunima je, ipak, dolazak omogućen zbog članstva u Evropskoj Uniji, a rumunski jezik im omogućava brzo savladavanje španskog.

Ali, zbog džeparenja na lošem glasu su hiljade njihovih sugrađana u Madridu. Čuvari i policija napominju da po metrooima operišu i Španci. U papirima su upisana i imena nekih Alžiraca.

(Telegraf.rs / Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA