Srbi će ipak moći da tuku svoju decu?

Stručnjaci za porodično pravo su "spustili loptu" pred argumentima stručnjaka za psihu

  • 34

Takozvane vaspitne ćuške za decu neće biti zabranjene budućim građanskim zakonikom Srbije. Javna rasprava o nacrtu zakonika je počela i trajaće godinu dana, do 1.jula 2016.godine, ali već sada je jasno da su pravnici koji su pisali deo o porodičnom pravu odustali od prvobitne zamisli da se država umeša u odnose roditelja i dece, tako što će zabraniti i najbliži udarac po zadnjici mališana.

Građanski zakonik je usvojio međunarodni standard koji smatra opravdanim ponašanjem roditelja koje je "u najboljem interesu deteta", kako prenosi "Politika".

Ako dete hoće da pretrči preko ulice van pešačkog prelaza, da se pentra po ogradi terase ili da gura prstiće u šteker, a roditelj ga zbog toga udari kako bi dete najbrže shvatilo da je tako ponašanje nedozvoljeno, to je svakako "u najboljem interesu deteta".

- Naši predlozi su mnogo mirniji nego što su prikazani u javnosti - rekao je prof.dr Miodrag Orlić prilikom predstavljanja nacrta Zakonika u Udruženju pravnika Srbije.

Stručnjaci su ukazali na opasnost od zabrane takozvanih vaspitnih ćuški, jer bi takva zabrana u praski mogla dati vrlo široke mogućnosti maloletnicima da manipulišu svojim pravima i roditeljima.

- Samo ako bi se "vaspitni stil" roditelja dominatno sastojao u rutinskom fizičkom kažnjavanju, brutalnom postpunaju, teškom ponižavanju, psihičkom terorisanju deteta, onda bi roditelj mogao da odgovara za krivično delo puštanja i zlostavljanja maloletne osobe, ili za nasilje u porodici - rekao je dr Milan Škulić, profesor krivičnog procesnog prava i predsednik Udruženja pravnika Srbije.

Svaka povreda, teška ili laka, je krivično delo, podsetio je profesor.

Nacrt građanskog zakonika zabranjuje "kazne koje vređaju ljudsko dostojanstvo deteta" a to se može široko tumačiti u praksi, jer su različita shvatanja o tome da li neki postupak roditelja vređa dostojanstvo deteta ili ne.

(Telegraf.rs / Politika)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vladimir

    5. jul 2015 | 09:39

    Malo je falilo da deca pocnu da tuku roditelje. Decija psiha je nerazvijena, takvim zakonom razvili bi psihopatske crte kod deteta. Ne zaboravimo da su danas nastavnici nemocni

  • Marina

    5. jul 2015 | 00:27

    Zamisli mene moje dete opsuje, a ja mu ne smem nista. Jednom sam opsovala pre majkom i dobila nikad zaboravljen samar. Sad imam 20 i kusur, i od tad nisam upotrebila ruznu rec pred roditeljima.

  • Boki

    5. jul 2015 | 01:25

    Ovo je vec razumna verzija, mislim da ce se vecina sloziti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA