ŠULC: Čekaju nas teška, možda i dramatična vremena!

- Grčki premijer Aleksis Cipras misli da je popravio svoju pregovaračku poziciju, ali to nije tačno - rekao je Šulc

  • 5

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc izjavio je večeras da Grčkoj i evrozoni predstoje teška iskušenja i kritikovao grčku vladu zbog neodgovornog ponašanja.

- Čekaju nas teška, možda i dramatična vremena - rekao je Šulc, koji se javnosti obratio putem video linka iz nemačkog grada Ahena, nakon što su se Grci na današnjem referendumu ubedljivom većinom izjasnili protiv mera štednje koje su im nametnuli poverioci.

On je kazao da se demokratska volja grčkih glašača mora poštovati, ali i volja glasača osamanast članice evrozone koji podržavaju program štednje.

- Grčki premijer Aleksis Cipras misli da je popravio svoju pregovaračku poziciju, ali to nije tačno - rekao je Šulc, a za izjavu grčkog ministra finansija da će banke, koje su protekle nedelje bile zatvorene, od sutra raditi normalno je rekao da je “teško izvodljiva i opasna.”

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Predsednik EP je kazao da treba razmisliti o programu humanitarne pomoći za Grčku jer “nije u redu da penzioneri, deca i bolesni pate zbog odluka grčkih vlasti”.

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker je u saopštenju za medije rekao da su u toku intenzivne konsultacije sa predstavnicima Evropske centralne banke šefovima ostalih evropskih institucija, koji će sutra održati telefonsku konferenciju.

Reagovali su i mnogi poslanici EP, u skladu sa ideološkim opredeljenjima njihovih stranaka.

Šef liberalne grupacije (ALDE) Gij Verhofštat izjavio je da je Cipras “dobio referendum kod kuće, a izgubio kredibilitet u ostatku Evrope”.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

- Sad Cipras mora da se opredeli da li će ostati u evrozoni i da predloži ozbiljne reforme. On mora da pokaže odbijanje predloga nije sve što ume - poručio je lider librarala, treće po snazi poslaničke grupe u EP.

Poslanica Zelenih Ulrike Lunaček je rekla da rezultat referenduma ne treba posmatrati kao grčko “ne” Evropi i da bi izbacivanje Grčke iz evrozone bilo neprihvatljiv odgovor.

- Treba ponovo otvoriti pregovore, EU i Grčaka trebaju jedno drugom - izjavila je ona u saopštenju za medije.

Za nastavak pregovora sa zalaže i potpredsednica socijalista Tanja Fajon, koja je ukazala da obe strane sada moraju da pokažu više odgovornosti.

Sutra će u Paizu o Grčkoj razgovarati francuski prdsednik Fransoa Oland i nemačka kancelarka Angela Merkel, britanski premijer Dejvid Kameron je zakazao vanredni sastanak sa savetnicima i ključnim ministrima, a za utorak je najavljen vanredni sastanak članica evrozone u Briselu.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ljubisa

    6. jul 2015 | 00:48

    Mi smo u teskim vremrnima decenijama unazad i to sve zahvaljujuci zapadu. Iskreno se nadam da i vama dolazi kraj polako ali sigurno.

  • Herceg

    6. jul 2015 | 00:17

    Čovjek fino rekao "cekaju nas" teska vremena,njega ne to je sigurno.

  • VAN

    6. jul 2015 | 07:31

    Šulc nam je otkio toplu vodu. To takvih saznanja može svaki prosečan gradjanin da dodje. Dok jedni tonu i hvataju se za slamku, pri tom tesko da mogu drugi da izbegnu sličnu sudbinu u koliko su medjusobno povezani kao članice EU. Grčka će da povuče sa sobom Italiju jer joj duguje toliko da i njih očekuje slična sudbina. Potom Italija će da povuče sa sobom Španiju, i td.. Dramatično zar ne.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA