VAŽNI SAVETI NADE MACURE NA PLUS 40: Evo kako da preživite PAKLENE VRUĆINE!

Portparol Hitne pomoći Nada Macura uvek ima spremne praktične savete. Evo šta kaže kako da preživimo nesnosne vrućine

  • 5

Kako je sunce upeklo poslednjih dana u većim gradovima, još malo će i asfalt krenuti da se topi. Većina spas nalazi u klimatizovanim prostorijama, dok stariji više vole debeli hlad ispod nekoga oraha.

Pitali smo Nadu Macuru da stručno posavetuje naše građane kako da se sačuvaju od paklenih vrućina i ne dobiju sunčanicu, ili ne daj bože toplotni udar.

NADA MACURA: Prvo pozovite Hitnu pomoć, pa tek onda ukazujte pomoć! (FOTO)

Kao i uvek predusretljiva,  Macura pre svega savetuje što više tečnosti, laganiju odeću i hranu bez proteina i kalorija. Ako ste u mogućnosti, i živite u višespratnici, vreme provodite u prizemnim prostorijama, a kuvarice neka odmore od 14-17h, savetuje Nada.

Pitali smo Macuru ko je najugroženiji, i koga paklene vrućine neće štedeti:

- Hronični bolesnici, astmatičari i oni koji pate od hipertenzije. Njima se preporučuje debeli hlad, klimatizovane prostorije, a ukoliko nisu u mogućnosti, onda im se savetuje mirovanje u dubini parka, u šumi, pored reke ili jezera. To su mesta na kojima ima mnogo više kiseonika i hlorofila, nephodnih za normalno funkcionisanje organizma - savetuje Macura.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Oni koji pate od visokog pritiska mogu doživeti potpuni kolaps na ovim temperaturama. Šta se zapravo desi objašnjava doktorka:

- Hipertenzičari imaju određeni ritam organizma, svakodnevno uzimaju lekove za regulisanje pritisika. Ako se nađu napolju na 35 stepeni, pritisak im pada, organizam dehidrira, i usledi kolaps organizma - kaže Nada.

A toplotni udari i sunčanica su tek ozbiljan problem. Sunčanica napada nervni sistem, i posle nekoliko sati na jakom suncu, osobe dobiju visoku temperaturu.

Toplotni udar prema Macurinim rečima ne mora da se dobije samo napolju, već i u prostorijama u kojima je previše toplo i zagušljivo. Tako da, čuvajte se svadbenih veselja po ovakvim danima, vašara i rakije.

A, oni koji su skloni znojenju, imaju dvostruki problem. Osim što se ne osećaju prijatno kad im se majica zalepi za telo i dehidriraju!

Nada ima rešenje i za ovaj problem...

Foto: Tanjug/Nenad Milošević Foto: Tanjug/Nenad Milošević

- Ukoliko se više znojite, mineralna voda bogata natrijumom je spas. Kisela voda i gazirana pića čine organizam budnim - zaključuje Macura.

Na posletku smo je pitali i ono što građane interesuje, a to je da li je boravak u klimatizovanim prostorijama štetan, i da li izaziva glavobolju:

- Ma ne, odakle vam to. Kad je klimatizovano, ljudi su produktvniji, nisu nervozni, nema vrućine koja ih hipnotiše. Da vam dam savet, kada je napolju 35 stepeni kao danas, u prostoriji treba da bude 25. A kada je napolju 30 stepeni, onda opet na 25 podesite klima uređaj. Mora se malo i štedeti na struji - šaljivo završava savetovanje za paklene dane koji su nas snašli.

Posle ovih saveta ne možete da se ne osećate dobro, jer ipak, Nada Macura nas je savetovala.

Uzdravlje, i da preživimo pakao!

(I. L.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Panco

    7. jul 2015 | 16:11

    A zasto ne objave tacnu temperaturu kazu 34.A ono skoro 40.

  • Luka Laban

    7. jul 2015 | 17:25

    Lako je tebi da pricas...Zaposli se kod privatnika i sedi da odmoris od 14-17...Sve je tacno sto kaze Macura,ali samo teoretski,u praksi je neizvodljivo...

  • KaleBrdo

    7. jul 2015 | 16:49

    Jedna je Macura Nada.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA