MINUT OVIH SRBA KOŠTA 4.500 DINARA: Za koliko vremena vi možete da zaradite toliki novac?

Ako želite da vam notar overi neki dokument, posle 17 sati, subotom ili na praznični dan, za koji je uz to nužno da pređe prag svoje kancelarije, evo koliko novca treba da izdvojite

  • 4

Prošlogodišnji navodi advokata da notari u Srbiji zarađuju i po 10.000 evra mesečno u svetlu jedne od stavki javnobeležničke tarife, koja određuje cenu njihovog prekovremenog rada, deluju mnogo realnije.

Želite da budete javni beležnik Srbije? Evo kako to možete učiniti!

U odeljku Javnobeležničke tarife, koju je propisao ministar pravde, pod nazivom "Tarifni brojevi" i pod tarifnim brojem 18. definisani su uslovi za "uvećanje nagrade".

Prema slovu ove odredbe, "za posao koji javni beležnik na zahtev stranke u hitnim slučajevima, odnosno u slučaju neodložne potrebe, obavi izvan utvrđenog radnog vremena ili neradnim danom i praznikom, nagrada utvrđena ovom tarifom uvećava se za 20 bodova za svaki započeti sat, ali ne više od 150 bodova".

Tarifa javnih beležnika niža od advokatske i sudske takse!

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

S obzirom na to da jedan notarski bod vredi 150 dinara, ovaj propis podrazumeva sledeću računicu: 20 x 150 = 3.000 dinara za svaki započeti sat.

Imajući u vidu ograničenje da na ime prekovremenog rada notar ne može naplatiti stranki više od 150 bodova, to znači da je njegov prihod po ovom osnovu limitiran na 150 x 150 = 22.500 dinara dnevno.

Takođe, notari posebno naplaćuju i poslove koje obavljaju izvan svoje kancelarije.

Naime, tarifom je propisano da se za posao koji na zahtev stranke javni beležnik obavi izvan javnobeležničke kancelarije, nagrada povećava za 10 bodova za svaki započeti sat odsustva iz kancelarije.

Izraženo u brojevima, to izgleda ovako: 10 x 150 = 1.500 dinara za svaki započeti sat odsustva iz kancelarije.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Još prostije rečeno: ako želite da vam notar overi neki dokument, posle 17 sati, subotom ili na praznični dan, za koji je nužno da pređe prag svoje kancelarije, spremite 4.500 dinara, čak i ako mu za završetak tog posla treba svega nekoliko minuta.

Kako bismo proverili informaciju da neki notari značajan deo svoje plate zarađuju prekovremenim radom, dok neke od njihovih kolega često svojim klijentima i ne naplaćuju to što im izađu u susret nakon radnog vremena, kontaktirali smo nekoliko beogradskih notara, koji nisu želeli da daju svoj komentar.

Računovođa, Knjigovođa, Papiri, Biznis, Posao, Dokumenta, Novac, Pare, Ekonomija Foto: freedigitalphotos.net/patpitchaya

Sve što smo dobili bilo je upućivanje na njihove kolege koje se bave "istupanjem u javnosti", ali smo ostali uskraćeni za podatak ko su oni.

Na sajtu Javnobeležničke komore Srbije, među kontaktima je naveden samo jedan fiksni broj telefona, na koji nam se, pogađate, niko nije javio.

(J. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vis

    7. jul 2015 | 15:13

    Oni su vece lopine od advokata

  • Decak

    8. jul 2015 | 11:14

    Nazalost radice tako sve dok im zakon dozvoljava, a zakon je na njihivoj strani a protiv dzepa gradjana.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA