SRPSKE MAJKE, ova vest će vas oduševiti! Naročito one koje ne rade!

Pravo na mesečnu nadoknadu imaće i zaposlene i nezaposlene žene koje već sada imaju troje dece

  • 4

Predlogom budućeg građanskog zakonika majke će imati pravo na mesečnu dodatak za treće dete, sve dok ono ne napuni 18 godina.

EVO ŠTA ČEKA SRBE: Moraćete da UČITE DECU o GEJEVIMA i ne smete im oduzeti mobilni, ako to uradite čeka vas SUROVA KAZNA!

Visina sume iz demografskog fonda zavisiće "od mogućnosti budžeta Republike Srbije".

Budući srpski građanski zakonik obavezaće državu da podstiče rađanje mesečnom isplatom majkama sa troje dece.

Majke će ovo pravo imati do punoletstva trećeg deteta, a da li će mesečna suma biti simbolična ili će, pak, biti neka vrsta plate za majke odlučiće Vlada Srbije, koja treba da osnuje demografski fond.

Građanski zakonik propisuje da ta suma treba da bude u skladu sa mogućnostima budžeta Republike Srbije.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Retroaktivne isplate neće biti, pa će majke sa troje punoletne dece ostati uskraćene za svoj doprinos natalitetu.

- Pravo na mesečnu nadoknadu imaće i žene koje već sada imaju troje dece. Na primer, ako treće dete ima 17 godina kada građanski zakonik stupi na snagu, majka će imati pravo na nadoknadu još godinu dana, to jest do punoletstva trećeg deteta, kaže Ratko Slijepčević, član vladine radne grupe za izradu građanskog zakonika.

Još se ne zna koliko bi bila mesečna suma koju će majke dobijati, ali Slijepčević se slaže da ne bi trebalo da bude simbolična.

Pravo na nadoknadu neće imati samo majke koje su u braku, već sve one koje su rodile treće dete, bez obzira na to da li su deca iz jednog, dva ili više brakova, da li su bračna ili vanbračna, a razmatra se i mogućnost da ovo pravo bude priznato i samohranim očevima sa troje dece.

Takođe, pravo će imati i majke koje su zaposlene, ali i one koje nisu u radnom odnosu.

(Telegraf.rs / Izvor: Politika)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nadal

    7. jul 2015 | 16:14

    Ne mogu i ne trebaju svi da imaju troje dece! Pametnije je da mamama obezbede placen posao, deci kvalitetno skolstvo. Vec dovoljno imamo socijalnih slucajeva! Zar niko nije svestan da su kod nas dogovoreni razvodi, sada i radjanje deteta, svesni postupci sa ciljem primanja novca, po sistemu 'ne raditi nista, a zaraditi'!

  • DH

    7. jul 2015 | 15:14

    Samo u snu...slicna.prica se vrti vec 40 godina..

  • Dava

    7. jul 2015 | 14:37

    Protiv sam ovog zakona.Bracni parovi svesno prave potri i vise deteta sada ce krenuti masovno.Mislim da se ovako.prave socijalni slucajevi.ok trece ce imati od te nazovi ga plate reci ga da naskromnije zivi(hleb, mleko i jogurt) za pola meseca.a sta ce za dalje a i ona dva prethodna.tipa neka zivi trece dete samo.Sta ce biti posle punoletstva? Mislim da ko moze dva je najbolje pod uslovom da imaju za skroman zivot i bar po jednu sobu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA