ŽESTOKA RASPRAVA U EP: CIPRAS: Novac ste dali stranim bankama u Grčkoj, a ne narodu! NEMCI: Cipras laže!

- Većina Grka jednostavno nema izbora osim da zahteva da im se pruži rešenje, izlaz iz problema. Zahtevamo dogovor sa našim evropskim komšijama, ali ne bilo kakav, već dogovor koji će biti znak da Grčka izlazi iz krize i da će se na kraju tunela u kojem se nalazimo pojaviti svetlo - rekao je premijer Cipras u obraćanju Evropskom parlamentu

  • 2

Grčki premijer Aleksis Cipras obratio se danas Evropskom parlametu, dan nakon što su lideri evrozone postavili Grčkoj ultimatum da do kraja nedelje donese novi predlog reforme za mogući nastavak pregovora o finansijskoj pomoći zemlje.

Merkelova će oprostiti dug Grcima, ali postoji JEDAN uslov. I šokiraće vas koji je!

Aleksis Cipras je rekao da je narod Grčke njemu podario mandat kako bi "udvostručio napore svih u pronalaženju ekonomski i socijalno održive situacije za problem Grčke, bez ponavljanja grešaka iz prošlosti koje su obogaljile ekonomiju njegove zemlje".

- Većina Grka jednostavno nema izbora osim da zahteva da im se pruži rešenje, izlaz iz problema. Zahtevamo dogovor sa našim evropskim komšijama, ali ne bilo kakav, već dogovor koji će biti znak da Grčka izlazi iz krize i da će se na kraju tunela u kojem se nalazimo pojaviti svetlo - rekao je premijer Cipras u obraćanju Evropskom parlamentu.

Grčki premijer je naglasio da to mora da bude dogovor koji će sadržati mnogo prihvatljivije reforme od onih koje kreditori trenutno nude.

- Moja vlada i ja smo na vlast došli pre pet meseci, i ja u potpunosti preuzimam odgovornost za sve što se u tom periodu dogodilo. Ali budimo iskreni...problemi grčke ekonomije ne datiraju u poslednjih pet meseci, već u poslednjih pet i po godina - objasnio je Aleksis Cipras i dodao da su reforme "nepodnošlive za obično stanovništvo.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Premijer je dodao da je situacija oko Grčke još jedan dokaz da Evropa ne ume da reši sopstvenu dužničku krizu.

Za kraj, Aleksis Cipras je rekao da otpis duga uopšte nije "otimanje novca od evropskih kreditora".

- Novac od kredita uopšte nije došao do grčkog naroda. Taj novac je davan Grčkoj kako bi se spasile strane banke u našoj zemlji. Za evropski problem potrebno je evropsko rešenje - rekao je Cipras i dobio gromoglasan aplauz okupljenih u Evropskom parlamentu.

To je ražestilo nemačkog poslanika Manfreda Vebera, koji je žestoko iskritikovao grčkog premijera. - Gospodine Cipras, aplaudiraju vam evropski ekstremisti. Okruženi ste pogrešnim prijateljima - rekao je Veber. Nemac se nije zaustavio na tome, već je Aleksisa Ciprasa nazvao lažovom, rekavši da prestane da obmanjuje ljude.

- Ne laži ljude. Otpis duga neće naškoditi bankama, već medicinskim sestrama u Slovačkoj i javnim zvaničnicima u Finskoj - rekao je Veber, aludirajući na zajmove koje su te dve zemlje dale Grčkoj, a od čijeg vraćanja, barem za sada, nema ništa.

Pored Ciprasa govoriće i predsednik Evropskog saveta Donald Tusk i predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker.

Junker je poručio da grčka vlada ima konačni rok do četvrtka 9. jula ujutru u 8.30 da preda detaljan plan reformi ako želi da izbegne izbacivanje iz evrozone.

Do sada nezapamćenim rečnikom Junker je rekao da Evropska komisija ima “detaljno razrađen scenario Grexita. Imamo detaljno razrađen scenario pružanja humanitarne pomoći kako bismo poštivali dostojanstvo grčkog naroda. Imamo i scenario mogućeg dogovora”, rekao je Junker, još jednom optužujući grčkog premijera Ciprasa da nije govorio istinu grčkom narodu uoči referenduma.

- Ja sam rekao pre referenduma da će glas protiv ponuđenog sporazuma oslabiti pregovaračku poziciju Grčke. Večeras je pregovaračka pozicija Grčke bila znatno slabija - rekao je Junker.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Na pitanje zašto su za nedelju sazvali samit svih 28 država EU, a ne samo evrozone, Junker je rekao kako su to učinili zato što nije pošteno misliti da se to pitanje tiče samo evrozone, jer posledice grčke krize osećaju i one države koje nisu u evrozoni.

Donald Tusk, predsednik Evropskog saveta, priznao je da je sada situacija krajnje ozbiljna i da nas samo nekoliko dana deli od mogućeg crnog scenarija.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ludi Demokrata i Europeac A u dusi Rus i Jugosloven

    8. jul 2015 | 14:02

    Ma nemci nemaju de da idu na more pa resili Grke da dovedu do tog nivoa da im sve daju celu drzavu a kao navodno neke dugove sto su im vesto napravili a ja verujem da od tih para narod je naj manje nesto uspeo da vidi a kamolida dobije

  • Maestro

    8. jul 2015 | 13:25

    Treba zelenasima da pokaze zube, jer sve veci broj zemalja tone u duznicko ropstvo iz kog nema spasa.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA