Ovi momci će preći "ALBANSKU GOLGOTU" isto kao i SRPSKA VOJSKA pre 100 godina! (FOTO) (VIDEO)

Svrha ekspedicije ovih momaka i prelaska preko Prokletija jeste da odaju počast našim dedovima, u slavu onome što su uradili i žrtvu koju su podneli da bi mi danas imali ovo što se zove suverena država Srbija

  • 19

Marko Nikolić (37), Nenad Mitrović (35), Nemanja Nešković (34) i Marko Marković (33) planiraju fantastičnu ekspediciju prolaskom kroz Prokletije kojom će obeležiti 100 godina od "Albanske golgote" srpske vojske i naroda.

U redakciji Telegrafa razgovarali smo sa Nemanjom Neškovićem i Markom Markovićem, dok je ostali deo herojske ekipe bio sprečen, ali ćemo se sa svima na okupu ponovo videti veoma uskoro.

Ovi Srbi će preći "ALBANSKU GOLGOTU" kao što je prešla SRPSKA VOJSKA pre 100 GODINA! (FOTO)

Plan je da ekspediciju započnu u istom periodu kao i srpska vojska pre 100 godina, a to će biti početkom decembra.

- Kada sam jednom prilikom pre dve godine sa Markom Nikolićem obilazio raznorazne planine naše lepe zemlje rekao sam mu da bi bilo lepo da obeležimo stogodišnjicu prelaska srpske vojske preko Prokletija tokom Prvog svetskog rata. On se oduševio, prihvatio ideju i od svega napravio ekspediciju - kaže Marko Marković.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Marković se sportom bavi rekreativno a jedan od omiljenih sportova mu je svakako planinarenje.

- Završio sam studije u Švajcarskoj. Tamo sam imao prilike da dosta planinarim i učim o alpinizmu. Moj najveći uspeh jeste osvajanje vrha Kotopaksi 5.897 metara u Ekvadaru.

Nemanja Nešković je od 2008. godine uključen u razvoj avanturističkog turizma u Srbiji i jedan je od osnivača kluba za ekstremne sportove "Wild Serbia". Alpinizmom se aktivno bavi već deset godina.

- Neki od mojih najznačajnijih uspona jesu severnim stenama alpskih zemalja: Francuskoj, Švajcarskoj, Italiji, Austriji i Sloveniji. Tu su i prvenstveni usponi u planinama Crne Gore i Srbije. Pored toga omiljeni sport mi je i kanjoning. Mnogo raznih kanjona smo prvi istražili, a najveći koji smo otkrili u Srbiji "Zvijezda" nalazi se na Tari i otkrila ga je ekipa "Wild Serbia" - kaže Nemanja.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Ono što je karakteristično za ove momke jeste da se u isto vreme bave sa više sportova.

- Bavimo se i ronjenjem, penjanjem, kanjonima, skijanjem, pećinama. Sve će nam to pomoći na ovoj našoj ekspediciji kroz Albaniju.

Svrha ekspedicije ovih momaka i prelaska preko Prokletija jeste da odaju počast našim dedovima, u slavu onome što su uradili i žrtvu koju su podneli da bi mi danas imali ovo što se zove suverena država Srbija.

- Ukupna dužina tog puta je oko 280 kilometara. Procenili smo da nam za taj put treba 10 do 14 dana. Vrlo bitan faktor biće vremenski uslovi, odnosno količina snega, koja u tom periodu može da bude i do pojasa.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Na toj ekspediciji oni će nositi hranu samo za prvih pet dana, dok ne prođu taj najteži deo rute. Posle toga za hranu će se snalaziti i ješće ono što budu nalazili u prirodi.

Početna tačka ekspedicije je Peć a završna Drač, odnosno ostvo Krf.

Srpska vojska se povlačila u tri glavna pravca a njihova ruta biće najteža od te tri i počinje u Peći na 560 metara nadmorske visine i završava se kod Čakora (1.850 metara, planina Prokletije). Ekspedicija će završiti u Draču, odnosno na Krfu.

Foto: "Albanska golgota 100 godina kasnije" Foto: "Albanska golgota 100 godina kasnije"

Za vreme tog povlačenja srpske vojske život je izgubilo 243.000 srpskih vojnika, u to vreme to je bila trećina muške populacije u zemlji. Što znači da je svaki treći muškarac preminuo tokom tog povlačenja.

Albanija je tad bila saveznica Srbiji, jer je Esad Paša dozvolio srpskoj vojsci da prođe kroz Albaniju.

Telegraf ovim momcima želi svu sreću i uspešnu ekspediciju, a sa njima ćemo se svakako videti i pred sam odlazak na "golgotu". Više informacija o ovom poduhvatu pogledajte na oficijalnom sajtu ekspedicije: www.albanskagolgota.com

U planu projekta je i kreiranje dokumentarnog filma koji će biti sniman za vreme trajanja ekspedicije.

(Saša Kostić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rastko

    21. jul 2015 | 12:17

    Trebace im obezbedjenje od bandi arnauta.. To su divljaci ostali kao i pre sto godina pa i vise sto su bili...

  • MareMunze

    21. jul 2015 | 12:27

    Svaka cast momci...

  • Nebojsa

    21. jul 2015 | 13:10

    Svaka cast. U odbranu Srpstva i Srpske zaostavstine..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA