DODIK PISAO PUTINU: Vi ste glas razuma i saosećajnosti!

- Vaš glas u Savetu bezbednosti UN bio je glas razuma, pravde i saosećanja sa svim žrtvama u BiH, bez obzira na njihovu versku ili nacionalnu pripadnost - istakao je Dodik

  • 4

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je pisma zahvalnosti predsedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu i ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu, jer je Rusija svojim glasom u Savetu bezbednosti UN sprečila da se, kroz predlog rezolucije Velike Britranije o Srebrenici, stigmatizuje celi srpski narod.

NAPADNUT KAMION SA ŽRTVAMA ZLOČINA IZ SREBRENICE: Psovke i udarci za vozilo sa posmrtnim ostacima!

- Ne samo što ste sprečili da srpski narod potpuno neutemeljeno i nepravedno ponese epitet naroda koji je počinio genocid, već ste svojim glasom zaustavili dodatnu destabilizaciju celog regiona. Usvajanje jedne takve rezolucije bi sve narode koji žive u BiH trajno udaljilo od mogućnosti pomirenja, a pomirenje u BiH ne bi bilo moguće da je jedno takvo jednostrano tumačenje događaja dobilo i svoj pravni život kroz obavezujuću rezoluciju Saveta bezbednosti UN -  istakao je Dodik u pismima upućenim predsedniku Putinu i ministru Lavrovu.

Foto: AP Foto: AP

Dodik naglašava da je Rusija svojim glasom u SB UN dala nadu da će jednog dana izaći na videlo istina o stradanju Srba u Srebrenici, ali i u celoj BiH.

- Vaš glas u Savetu bezbednosti UN bio je glas razuma, pravde i saosećanja sa svim žrtvama u BiH, bez obzira na njihovu versku ili nacionalnu pripadnost - istakao je Dodik, izrazivši zahvalnost i za principijelnost Rusije na očuvanju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Predsednik Srpske je podsetio da Republika Srpska nikada nije negirala da se u Srebrenici u julu 1995. godine desio veliki zločin, niti je ikada stala u zaštitu bilo koga za koga je utvrđeno da je u tom zločinu učestvovao.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Međutim, naši dokazi i apeli da se taj zločin sagleda iz konteksta ranije počinjenih zločina nad Srbima tog kraja od 1992. do 1995. i dalje ostaju bez ikakvog odjeka, čak i u pravosudnim institucijama BiH. Ni nakon dvadeset godina od završetka rata, hiljade dokaza o počinjenim zločinima nad oko 3.500 Srba tog kraja od 1992. do 1995. godine nisu predmet nijednog pravosuđa, ni domaćeg ni međunarodnog - naveo je Dodik.

On je naglasio da je Republika Srpska predlagala i dalje predlaže da se formira međunarodna ekspertska komisija koja će utvrditi sva dešavanja u Srebrenici u periodu od 1992. do 1995. godine, i da je spremna da izveštaj jedne takve komisije prihvati.

(Telegraf.rs / Srna)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Republika Srpska

    9. jul 2015 | 16:26

    Tako je Dodik legendo

  • miodrag

    9. jul 2015 | 17:31

    Sad mirno i bey reakcija pustiti ove belosvetke dusmane neka donose beynacajne reyolucije. Moraju svoj ego da nahrane, ybog samara dobijenog od RUSIJE.Pravimo se nevesti i da nismo odavde.

  • Sergej rus

    11. jul 2015 | 00:45

    Потпуно си управу, Човече....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA