IZLUDEĆEMO NA PLUS 40 STEPENI! TOPLOTNI UDAR u Srbiji, temperatura neće padati ISPOD 38, evo koliko dana će trajati PAKAO!

Crveni meteo alarm upozorava da će vreo vazduh, koji nam dolazi iz severne Afrike, u subotu i nedelju doneti temperature u intervalu od 37 do čak 40 stepeni. Slična prognoza očekuje se i u naredne dve nedelje

  • 31

Toplotni udar koji nas očekuje za vikend samo je zagrevanje za tropske dnevne temperature, koje do kraja jula neće padati ispod 35. podeoka Celzijusove skale.

Osim kratkotrajnh pljuskova u planinskim predelima, najavljenih za ponedeljak i četvrtak, pravo "zahlađenje" sa dnevnom temperaturom oko 30 stepeni sledi tek početkom avgusta.

Crveni meteo alarm upozorava da će vreo vazduh, koji nam dolazi iz severne Afrike, u subotu i nedelju doneti temperature u intervalu od 37 do čak 40 stepeni. Slična prognoza očekuje se i u naredne dve nedelje.

Tako ovaj mesec ima tedenciju da postane najtopliji u Srbiji, s obzirom na to da je najtoplijeg jula 2012. godine "samo" tokom 14 dana izmereno više od 35 stepeni, od čega je jednom zabeleženo i 41,2 stepena Celzijusova.

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

- Može se desiti da ovaj mesec bude najtopliji ili drugi najtopliji jul ikada, čije prosečne dnevne temperature bi premašile rekord iz 2012. i 1928. godine - objašnjava Branko Sparavalo iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda. - Ipak, ne može biti nadmašeno najtoplije leto iz 2012. godine jer je potrebno i da avgust bude najtopliji do sada.

Prema nekim prognozama, u Srbiji se do 29. jula očekuje veoma sunčano i toplo vreme, sa temperaturama višim od 35 stepeni celzijusa, što je i granična vrednost za ekstremne temperature. Osim najtoplijeg perioda tokom dana, vruć vazduh očakuje nas i tokom jutra jer će se minimalne dnevne temperature kretati oko 25. podeoka Celzijusove skale.

- Paklene vrućine utrostručile su do sada broj pacijenata u psihijatrijskim bolnicima, a novim vrelim danima biće ih još i više - kaže direktorka klinike "Dr Laza Lazarević" Slavica Đukić Dejanović.

(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Demokrata

    17. jul 2015 | 08:27

    40 samo za vikend.Radnim danima do 39,9.

  • leto

    17. jul 2015 | 11:59

    Izražene temparature su temparature u hladu na visini od jednog metra od tla.šta ćemo sa temparaturama van toga,verovatno dostižu i 50 stepeni ali o tome se ćuti jer bi moralo da se proglasi vanredno stanje zbog vrućine.

  • BOZA ZEMUNAC

    17. jul 2015 | 15:38

    PA,VREME MU JE . JULI MESEC.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA