I SLOVENCI ISPALILI HRVATE: Na proslavu Oluje ne dolaze saveznici, nećemo ni mi!

Predsednik slovenačke vlade je pojasnio da učestvovanje ne bi bilo primereno jer "Slovenija niti organizuje vojne parade niti učestvovanje u onima koje drugi organizuju"

Pripadnici slovenačke vojske neće učestvovati na vojnoj paradi u Zagrebu povodom obeležavanja akcije Oluja 4. avgusta, odlučila je u četvrtak slovenačka vlada a prenosi slovenačka agencija STA.

ŠAMAR HRVATIMA: Amerikanci, Nemci i Englezi ne dolaze na proslavu "Oluje" zbog Srbije!

Slovenačka vlada je odlučila da neće poslati pripadnike vojske na paradu u Zagreb zbog toga što većina saveznika takođe neće učestvovati na tome događaju, a odluka za Ljubljanu predstavlja "osetljivo spoljnopolitičko pitanje".

STA piše da su poziv za učestvovanje slovenačkih vojnika na paradi predsedniku slovenačke vlade Miri Ceraru poslali predsednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i predsednik Vlade Zoran Milanović.

Foto: Profimedia/Alamy, Tanjug/AP Foto: Profimedia/Alamy, Tanjug/AP

Slovenačko ministarstvo obrane u sredu je bilo potvrdilo da će Slovenci učestvovati sa tri aviona tipa Pilatus i deset pripadnika vojske, podseća STA, koja piše da se vlada u međuvremenu očito predomislila.

Cerar je pojasnio da učestvovanje ne bi bilo primereno jer "Slovenija niti organizuje vojne parade niti učestvovanje u onima koje drugi organizuju". Rekao je kako je nastao nesporazum jer je prva informacija bila da će parada u Zagrebu biti u okviru NATO-a, a kasnije se pokazalo da to nije tačno.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- To je proslava posebnog tipa, gde vojno prisustvo Slovenije ne bi bilo primereno - kazao je Cerar, kako prenosi STA.

- Budući da na paradi neće učestvovati ni neke druge savezničke države, na primer SAD, Velika Britanija ili Mađarska, nema razloga da na njoj učestvuje Slovenija sa svojom vojskom - izjavio je novinarima slovenski ministar spoljnih poslova Karl Erjavec.

(Telegraf.rs / Izvor:jutranji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • realno

    17. jul 2015 | 14:36

    Svako pametan će da se distancira o zločinačke akcije koje je rezultirala etničkim čišćenjem,najvećim u Evropi posle drugog svetskog rata. Niko sa zapada ne dolazi i time automatski priznaju da su napravili ogromnu grešku što su pomogli Hrvatskoj da izvede zločinačku "oluju". Srbi i Srbija treba da nastave diplomatsku aktivnost širom sveta, da svet što bolje upozna sa zločinima koje su hrvati počinili prema Srpskom narodu. Možda im jedino dođu šiptari pošto su oni i hvati skoro identični po svojim zločinima.

  • Еуклид

    17. jul 2015 | 10:39

    Није то прослава посебног типа што рече Церар. Они прослављају геноцид, други над Србима у прошлом веку. А што се тиче њих, кад главни "гости" откажу, шта ће ту и неки небитни који су ту ионако као икебана. И једни и други су у еу икебане које се питају само кад треба нешто око Србије да се...

  • Zemunac

    17. jul 2015 | 10:29

    Izgleda da ni hrvati nece setati.. :)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA