Brejvik zaplakao u sudu, tvrdi da je ubijao u samoodbrani (VIDEO)

Tridesettrogodišnji Norvežanin rekao da ne priznaje sud i porekao optužbe za terorizma i krivičnu odgovornost za ubistva. Zaplakao kad je pokazan njegov propagandni materijal

  • 0

Na početku suđenja u Oslu Anders Brejvik, koji je priznao da je ubio 77 ljudi u julu prošle godine, rekao da ne priznaje sud i porekao optužbe za terorizma i krivičnu odgovornost za ubistva, rekavši da je delovao u samoodbrani.

- Priznajem dela, ali ne i krivičnu odgovornost i uradio sam to u samoodbrani - izjavio je Brejvik u sudnici prvog dana desetodnevnog suđenja, prenela je agencija AFP.

Brejvik je ušao u sudnicu sa lisicama na rukama, koje su mu skinute kada je seo. On je potom stavio desnu pesnicu na srce i ispružio ruku u pozdrav.

Na početku suđenja, nakon desničarskog salutiranja u prepunoj sudnici, Brejvik se rukovao sa tužiocima i sudskim službenicima. On nije pokazao nikakve emocije kada su čitana imena ubijenih, ali se zaplakao kad je pokazan njegov propagandni materijal.

Pošto je tužilac Inga Bejer Engh gotovo sat vremena čitala optužnicu protiv Brejvika uključujući "akte terorizma" uz navođenje imena svih 77 žrtava i kako su izgubili život, optuženi je opisao svoje postupke kao "surove, ali neophodne".

Optuženi je naveo da ne priznaje autoritet sudije Venče Elizabet Arntzen, jer je ona navodno rekla, da je prijateljica sa sestrom bivšeg norveškog premijera i lidera norveške Laburističke stranke Gro Harlem Brundtlanda, jednog od krivca za multikulturalizam

Prema njegovim tvrdnjama on je ta dela izveo sam, u samoodbrani, a protiv onih koje je nazvao "državnim izdajnicima" zbog "otvaranja" Norveške i dovođenja do multikulturalizma sa dozvoljavanjem "muslimanske invazije Evrope".

Još tokom istrage Brejvik je priznao da je aktivirao automobil bombu u centru Osla i ubio osam, a zatim još 69 tinejdžera na ostrvu Utoja u omladinskom kampu Radničke partije kod glavnog grada Norveške.

Pošto je Brejvik priznao da je odgovoran za napade 22. jula, uz objašnjenje da su oni bili neophodni radi zaštite Norveške, da je ne bi zauzeli muslimani, ključno je pitanje koje je ostalo neobjašnjeno - njegovo mentalno zdravlje, prenela je agencija AP.

Tridesettrogodišnji Norvežanin je u jednom ispitivanju proglašen mentalno obolelim, uz ocenu da je obavezno njegovo psihijatrijsko lečenje, ali na drugom je utvrđeno da je "mentalno kompetentan" da bude poslat u zatvor.

Agencija AP navodi da je na sudijama Okružnog suda u Oslu da odluče koja od tih dijagnoza je najverodostojnija.

Suđenje bi trebalo da traje 10 sedmica, a za krivična dela koja mu se stavljaju na teret preti mu zatvorska kazna u trajanju od najviše 21 godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA