Hrvatski reditelj u Rijeci organizuje kontra-Oluju!

Reditelj Oliver Frljić želi da se suprotstavi glorifikaciji rata koja se i dalje nameće kao službena dužnost svih građana i da pošalje poruku da je rat puno kompleksnija pojava nego što ga političari predstavljaju

  • 17

Reditelj Oliver Frljić, u saradnji sa Srpskim narodnim većem Milorada Pupovca i udruženjem "Documenta", priprema u Rijeci kontra-Oluju, piše Slobodna Dalmacija.

HRVATSKI BLOGER POBESNEO: Niko iz EU nije ponudio pomoć u gašenju požara. Ko jeste? SAMO RUSIJA!

Frljić želi da se suprotstavi glorifikaciji rata koja se i dalje nameće kao službena dužnost svih građana i da pošalje poruku da je rat puno kompleksnija pojava nego što ga političari predstavljaju.

Zbog toga će organizovati ovaj mirovni kontrapunkt kninskoj proslavi Dana pobede i domovinske zahvalnosti.

Paralelno s početkom proslave u Kninu, u 8 sati ujutru 5. avgusta u riječkom pozorištu počeće javni razgovor s pet žena različitih nacionalnosti iz Vukovara, Osijeka, Knina, Drniša i Ličkog Petrovog Sela. Sve one su žrtve rata.

Razgovor sa njima vodiće Vesna Janković, aktivistkinja Antiratne kampanje. Reč je o projektu "kontrasećanja", pokušaju da se ispričaju priče žrtava rata sa njegove margine i izvan službene istorije.

Oliver Frljić se nada da će životne priče ovih žena pokazati da ni u jednom ratu, pa tako ni u Domovinskom, ništa nije crno-belo i jednostavno:

Printskrin: YouTube/CZKD Centar za kulturnu dekontaminaciju Printskrin: YouTube/CZKD Centar za kulturnu dekontaminaciju

- Iako su različitih nacionalnosti i porodičnih prilika, sve su ove žene tokom rata proživele neku vrstu mučenja i torture, izgubile su članove porodice, javno su ismevane ili su trpele dugogodišnju društvenu izolaciju - rekao je reditelj.

Neke od njih svedoče i o epizodama ratne humanosti i hrabrosti koje takođe odudaraju od nacionalnih stereotipa i koje se ne prepričavaju ni na pravoslavnim opelima ni na katoličkim misama za domovinu. Jedan od primera govori o tome kako su pojedini drniški Srbi i Hrvati, kad je bilo najgore, jedni drugima spasavali živote.

Događaj kao sekundarni cilj ima i otvaranje debate o ulozi žena u ratu.

Printskrin: HRT Printskrin: HRT

Budući da svaka Frljićeva aktivnost u poslednje vreme proizvodi žestoke društvene reakcije, organizatori i ovom prilikom u Rijeci očekuju kontraproteste veterana rata i desničarskih udruženja.

Budući da svaka Frljićeva aktivnost u poslednje vreme proizvodi žestoke društvene reakcije, organizatori i ovom prilikom u Rijeci očekuju kontraproteste veteranskih i desničarskih udruđenja ili sličnih pojedinaca i društvenih grupa. Skup će, navode organizatori, zbog toga biti dobro obezbeđen.

(Telegraf.rs / Izvor: Slobodnadalmacija.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Еуклид

    30. jul 2015 | 14:15

    Ма какви контрапротести десничарских организација. Хрвати "једва чекају" да се појави неко овакав. Све су шансе да буде државни непријатељ бр.1.

  • Gagi

    30. jul 2015 | 13:37

    Možda se i oni jednog dana opasulje pa uvedu dan žalosti kao u Srbiji i RS da se malo pomole za nastradale i proterane žrtve "oluje."

  • major Milan Tepic RSK

    31. jul 2015 | 18:18

    Svaka ti cast Oliveru Frljicu znam da imas veliku podrsku umjerenih gradjana Rijeke i sire zato smo mi Srbi iz RSK zahvalni jer vi skrecete paznju dzelatu da je zrtva jos ziva i da su u zabludi da u tom bratoubilackom ratu nema pobjednika vec protjerani i omalovazeni. Dzelat je ubijao neduzne i pljackao njihovu imovinu i nakon dvadeset godina nema procesuranihni otkrivenih pljackasa Srbske imovine. Hrvatice i Hrvati mi Srbi protjerani ponizeni ali neporazeni pruzamo ruku pomirenja da krenemo u bolje sutra da nasi unuci necekaju narednih dvadeset godina da se slobodno secuy posvojoj Hrvatskjojh i RSK. Molimno vas poslusajte moc razuma bacimo mrznju u trnje a oruzje zakjopajmo , sijmo ljubav i postovanje prestanite da nas mrzite mui vas nemrzimo bez obzira sto ste nam ucinili u zadnja dva rata.,

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA