TEMPIRANE BOMBE: U Hrvatskoj živi između 50 i 100 EKSTREMNIH ISLAMISTA!

Hrvatske bezbednosne službe najviše motre na granicu prema BiH, u kojoj, kako se procenjuje, živi 4.000 ekstremista, piše hrvatski "Globus" - Bosna je zemlja u kojoj rat nije završen, već je prekinut - rekao je izvor tog magazina

  • 6

U Hrvatskoj u ovom trenutku živi između 50 i 100 osoba, koji bi se zbog svojih uverenja, stavova i razmišljanja, mogli nazvati ekstremnim islamistima, i uglavnom su s područja Pule, Rijeke i Zagreba, piše danas zagrebački nedeljnik Globus.

NAJBOLESNIJA ODLUKA DŽIHADISTA: Mladencima poklanjaju ODRUBLJENU ŽENSKU GLAVU!

Pozivajući se na izvore iz obaveštajnih krugova, navodi se da, prema saznanjima službi, niko od njih nije radikalizovan na način da planira i izvrši teroristički napad.

Ključni među njima su, ipak, poznati ili, kako navode u bezbednosnim službama, pokriveni su.

Uz to, sedam ili osam hrvatskih državljana ima dvojno sirijsko državljanstvo, a bezbednosni aparat raspolaže saznanjima o možda desetak takozvanih konvertita, uglavnom žena koje su kroz kontakte s ekstremnim islamistima odlučile da pređu u islam.

Reč je o mladim devojkama ili ženama u tridesetim godinama koje već iza sebe imaju jedan brak i traže novi.

Foto: Tanjug/AP, Wikimedia/Islamic State Foto: Tanjug/AP, Wikimedia/Islamic State

Stav bezbednosnih službi je, piše nedeljnik, da Hrvatskoj trenutno ne preti direktni teroristički napad, a da je broj rizičnih osoba mali u odnosu na zemlje u okruženju.

Ipak, bezbednosni sistem je u stanju "pojačanog opreza", a ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić to, kako se navodi, naziva trećim stepenom pripravnosti.

Navodi se i da pripadnici ID Hrvatske, uglavnom mlade, pokušavaju da regrutuju preko društvenih mreža.

Reč je prvenstveno o neprilagođenim osobama iz disfunkcionalnih porodica, verskim laicima, često devojkama na koje šire svoju propaganda i koje uveravaju u ispravnost svetog rata protiv SAD-a i njihovih saveznika.

Printskrin: Youtube Printskrin: Youtube

Potencijalnim regrutima se obećava novac i šire im se lažne priče o vrednim nekretninama s bazenima na području Sirije, koje očekuju sve koje im se pridruže u ispunjenju svetih ciljeva.

Globus saznaje da su bezbednosne službe izuzetno zadovoljne saradnjom sa Islamskom zajednicom u Hrvatskoj.

Problem je, međuitm, to što su potencijalni regruti često nedovoljno informisani, ne poznaju ni osnove islama pa ih je lako zavesti.

Hrvatske bezbednosne službe najviše motre na granicu prema BiH, u kojoj kako se procenjuje živi 4.000 ekstremista, piše nedeljnik.

- Bosna je zemlja u kojoj rat nije završen, već je prekinut - rekao je izvor Globusa i dodao da situaciju dodatno komplikuju i radikalizuju komplikovani politički i etnički odnosi, ali i zaostalo oružje iz rata.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA