NAJPRLJAVIJA KAMPANJA U ISTORIJI: Srpski političari jure glasove "blateći" jedni druge! (VIDEO)

Ove izbore, po prvi put od uvođenja višestranačja, obeležavaju televizijski i Jutjub spotovi u kojima se direktno napada protivnička politička opcija

  • 11

Preživeli su kampanje u kojima su jedni druge optuživali za ratove i bombardovanje, za otimanje mandata i glasanje iz Bodruma, za stranačke pronevere i dobijanje stanova za bagatelu, ali nikad nisu napadali jedni druge spotovima u kojima se direktno proziva politički protivnik. Sve do sada.

Već danima se na svim televizijama emituje spot u kome su izmiksovane reči Tomislava Nikolića iz radikalskih dana, kada se protivio ulasku Srbije u EU i današnjeg vremena, kada se lider SNS-a zalaže za pristup Uniji:

Naprednjacima je posvećena i rep pesma "Znamo vas od ranije", u kojoj se podseća na period zajedničke vladavine Miloševića i Šešeljevih radikala:

Sledeći video klip "Tomislav Nikolić ukratko" je predstavljanje njegove "biografije" uz muzičku podlogu "Dobro veče Srbijo", u kojoj je predstavljen kao četvorostruki gubitnik na predsedničkim izborima:

Iz SNS-a uzvraćaju spotom u kome je glavna parola očigledna aluzija na političare vlasti, s porukom: "Oni žive lepo, a ti?":

Tu je i pokušaj diskreditacije gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa, koga su politički oponenti uporedili s Mlađanom Dinkićem:

Napadaju se i drugi. Lider LDP-a Čedomir Jovanović na Jutjubu je "počašćen" parodijom na zastave koje pominje u predizbornom spotu svoje liste:

Prvi čovek NS-a Velimir Ilić glavni je junak klipa "Neartikulisani Velja", u kome se ponavljaju grimase koje pravio u jednoj TV emisiji.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković kaže da su takvi spotovi uobičajeno sredstvo, naročito u SAD-u i da su pokušaj motivacije glasača da izađu na birališta.

- Kampanja je do sad bila prilično bleda, a poruke stranaka su apstraktne i neartikulisane. Deo ljudske psihologije je da će reagovati na negativnu poruku. Pomalo širiš strah, suprotnu opciju predstaviš kao rizičnu i na taj način postaješ bliži s biračima koji se kolebaju - objašnjava Stanković.

(A. Popović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mala sirena

    17. april 2012 | 19:47

    Gospodin Dejan Vuk Stanković kaže "...i na taj način postaješ bliži s biračima koji se kolebaju" Ja bih rekla, da se na taj način udaljavaš od birača i teraš ih da NE glasaju, odnosno da precrtaju (ponište) svoj glasački listić.

  • Tanja

    17. april 2012 | 21:37

    Jedva čekam izbore da im pokažem koliko su me motivisali...

  • siniša

    17. april 2012 | 20:22

    Ja znam da neću izaći na izbore jer ovo nisu političari nego cirkuzanti i nisu vredni mojeg glasa. Dobio je Tadić prošlog puta podršku i evo dokle je doveo državu, i nzm kako ga nije sramota da ide kod živine i stoke i pravi onakve glupe reklame.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA