Ovo je Putinov PONOS za koji se mislilo da je neuništiv! A onda je pao.. (VIDEO)

Helikopter koji se srušio na "vojnoj Olimpijadi" u Rusiji predstavljao je jednu od udarnih igala ruske vojske. Reč je o jurišnom borbenom helikopteru koji je razvijen tokom 80-ih godina, 20. veka

  • 12

Ruski vojni helikopter Mi-28N se srušio u nedelju na aeromitingu u gradu Rjazanu, tokom akrobatskog leta izvedenog u sklopu prve “vojne Olimpijade” u Rusiji.

TRENUTAK PADA RUSKOG HELIKOPTERA: Snimak stravične nesreće i spasavanja pilota! (VIDEO)

Nesreća se dogodila kada je helikopter u jednom trenutku naglo skrenuo u desno i počeo da gubi visinu, a zatim se srušio na zemlju. Jedan od dvojice pilota je poginuo.

Ova nesreća obeležila je "vojnu Olimpijadu" u Rusiji, ali ovom prilikom posvetićemo se samoj letelici, za koju se smatra da je jedna od najjačih koja se nalazi u sastavu moćne ruske vojske pod komandom Vladimira Putina.

Mi-28 naziv je za dvosedni borbeni helikopter, koji je razvijen tokom 80-ih godina 20. veka, u konstrukcionom birou Milj. Prvi prototip poleteo je 1982. godine, a međunarodnoj javnosti prikazan je na aviosalonima u Le Buržeu i Red Hilu 1987. godine. Serijski se proizvodi u fabrici "Rosvestol" u Rostovu na Donu u Rusiji.

Pogledajte snimak pada:

Koncept se bazirao na originalnoj zamisli Mihaila Milja, udarne trojke borbenih helikoptera, čija je okosnica i prethodnica u napadu trebalo da bude novi jurišnik. Mogućnosti Mi-8 i Mi-24 bile gotovo iscrpljeneu vaduhoplovnim snagama bivšeg Sovjetskog Saveza, te je razvijan je novi tip helikoptera iz konstrukcionog biroa Milja sa oznakom Mi-28.

Prototip je poleteo 1982. godine, ali je izgubio na tenderu za novi udarni helikopter od konkurentskog Kamov Ka-50. Međutim, u birou Milja nastavilo se na unapređenju ovog helikoptera, čiji je proizvod noćna verzija Mi-28N. Ukazom Predsednik Rusije ovaj helikopter ušao je u serijsku proizvodnju i Oružane snage Ruske Federacije.

U januaru 1988. prvi operativni Mi-28A oznake 032 je poleteo. Imao je snažnije motore i "H" tip repnih rotora koji su veoma smanjivali buku. Ova nova verzija je prvi put prezentovana u Parizu 1989. godine.

Tokom sajma vazduhoplovstva. 1990. potpisan je ugovor o izvozu delova helikoptera Irak, gde bi se sastavljao pod oznakom Mi-28L, ali je projekat propao zbog skorog Zalivskog rata. Godine 1993. projekat razvoja Mi-28 je zaustavljen jer je proglašen inferiornijim u odnosu na Ka-50, a i nije imao sposobnost leta u teškim vremenskim uslovima.

Godine 1995. prikazana je nova verzija, oznake Mi-28N a "N" je oznaka za helikopter koji može da izvršava i noćne misije, prototip ove revizije je poleteo 14. novembra 1996. Najveći novitet je bio radar u kupoli iznad glavnog rotora, kao i uvođenje dodatne elektro-opreme. Projekat je zbog nedostatka novca uskoro (ponovo) zaustavljen, a nastavljen je 2004. kad je poleteo drugi prototip ove revizije, u martu iste godine.

Zbog izmenjene vojne situacije nakon završetka Hladnog rata, helikopteri specijalizovani za protiv-tenkovsku borbu (poput Kamova Ka-50) su postali manje potrebni, a bili su dosta skupi. Tu su se pokazale prednosti Mi-28N jer je bio relativno jeftin, mogao je da deluje u svim uslovima i da učestvuje u različitim misijama. Stoga je zapovednik Ruskog ratnog vazduhoplovstva 2003. objavio da će Mi-28N postati standradni Ruski jurišni helikopter.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srpska

    4. avgust 2015 | 23:26

    Padali su i nevidljivi

  • Huawei Y300

    4. avgust 2015 | 23:35

    Ma idi begaj,što kao to nije bilo moguće??? Garantujem,tvrdim da ne posti naprava koja nikad neće da se pokvari...ovo ništa nije čudno...

  • PRINC

    5. avgust 2015 | 00:15

    je*es helikopter, pilot je izgubio zivot :(

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA