Evo zašto su džihadisti oteli Tomislava kome sada ODBROJAVAJU SATE I PRETE SMRĆU!

Tomislav je otet pre dva dana, a teroristi su dali egipatskoj vladi rok od 48 sati da ispune njihove uslove, kako ne bi ovom hrvatskom državljaninu odrubili glavu. Stručnjaci za terorističke organizacije objašnjavaju motiv džihadista

  • 19

Stručnjaci za terorističke organizacije su ocenili da je otmica Tomislava Salopeka organizovana iz nekoliko ciljeva, kako je preneo egipatski portal "Sedam dana".

NEMOJTE UBITI HRVATA: Evo šta je poručila sestra muslimanke zbog koje džihadisti drže Tomislava!

Prvi od tih ciljeva je stvoriti krizu između Egipta i inostranstva, a drugi pokvariti svečanost otvaranja nove trase Sueckog kanala, što je projekat kojim predsednik Abdel Fatah al-Sisi želi Egipat učiniti “gospodarskom silom” i učvrsti vlast.

TOMISLAVOVO VREME JE ISTEKLO: Evo šta su uradili džihadisti!

- To je proces izveden kako bi se pokvarilo otvaranje novog Sueckog kanala jer taj kanal potvrđuje legitimnost sadašnjeg režima u Egiptu i predstavlja veliku gospodarsku moć na mapi sveta - rekao je Kamal Habib, stručnjak za islamističke organizacije.

OVO JE TOMISLAV, ČOVEK KOME ĆE ISLAMSKA DRŽAVA ODRUBITI GLAVU: Evo šta može da ga spase sigurne smrti! (VIDEO)

Dodaje da novi Sueski kanal "ujedinjuje narod pod sadašnjim političkim vođstvom".

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Stručnjaci za egipatski portal nadalje navode da su egipatske sigurnosne službe krenule u potragu za mesto na kojem otmičari drže taoca pri čemu su im vredne bile informacije koje im je dao vozač.

- Vozač je dao detaljnu specifikaciju zločinaca, dijalekta kojim su govorili i tipa oružja koje su posedovali - navodi portal.

Informacije upućuju na to da je cilj poremetiti javni mir i stvoriti krizu između Egipta i inostranstva, piše portal.

Foto: Facebook Foto: Facebook

Habib predviđa da ni Egipat ni Hrvatska neće pregovarati s "Daashom" (što je drugi naziv za Islamsku državu).

- Očekujem da će ostati na stajalištu protiv terorizma i da neće biti kolebanja niti sa strane hrvatske niti egipatske vlade - dodaje.

Foto: Facebook Foto: Facebook

Hišam al-Najar, stručnjak za islamske organizacije, takođe smatra da je ID otmicu 'uskladila' s otvaranjem Sueskog kanala jer su oči sveta tada bile uprte u Egipat, a ona je iskoristila priliku.

Najar ističe, na temelju priznanja nekih pojedinaca, da brojne ćelije nisu povezane ni s jednom organizacijom već im je cilj koordinirati finansijsku potporu, razmeniti informacije i oružje s Islamskom državnom.

(Telegraf.rs/ Izvor: jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • krivovirac

    7. avgust 2015 | 20:59

    Molimo se za život ovog nedužnog mladića. Daće Bog da ga oslobode, kao i sve one koji nevini trunu po njihovim zatvorima. Gospoge Bože, molimo te, spasi život ovog nedužnog čoveka, amin.

  • Nesa

    7. avgust 2015 | 22:06

    Daj boze da prodje sve kako treba, i trebalo bi da ceo svet krene u obracun sa ovim sabanima da se ovako nesto ne desi vise ni jednom coveku ma ko god da bio.

  • nessa

    8. avgust 2015 | 00:41

    male su sanse da nece proci kao i ostali...ali nadam se cudu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA