ISLAMSKA DRŽAVA SPREMA MASOVNE POKOLJE: Uznemirujući obaveštajni podaci zahtevaju globalni front protiv zla!

Američki analitičari ističu da IS i dalje privlači znatan broj novih boraca iz inostranstva, odnosno kako se njihov priliv nije smanjio uprkos vazdušnim napadima koalicije zemalja koje predvode SAD

  • 12

Američki obaveštajni izvori ukazuju da Islamska država (IS) možda radi na tome da se osposobi za napade koji bi za posledicu imali masovne žrtve. Do sada se uglavnom smatralo da je IS fokusirana na "manje ambiciozne" napade, u koje su uključeni jedna osoba (tzv. "usamljeni vukovi") ili manja grupa s jednostavnim naoružanjem, prenosi Si-en-en.

Verovalo se da je, nasuprot tome, Al Kaida Arabijskog poluostrva (AQAP) više i zainteresovana i sposobna za napade sa masovnim žrtvama - na primer na komercijalne avionske letove.

RUSI BEZ MILOSTI ZA DŽIHADISTE: Snage bezbednosti ubile osam pripadnika ISIS-a!

Sada, međutim, neki američki obaveštajci za takve planove sumnjiče i IS, što neki pripisuju sve većoj konkurenciji i borbi za privlačenje pažnje i novih regruta između ove grupe i AQAP-a.

U međuvremenu su američki napori da obuče "umerene" pobunjenike u Siriji naišli na poteškoće. Prema nekim izveštajima, polovina dosad obučenih pobunjenika je već nestala - neki su ubrzo nakon obuke dezertirali, dok su mnogi drugi zarobljeni u prošlonedeljnom napadu Nusra fronta na njihovo uporište.

Foto-ilustracija: Profimedia/Polaris Foto-ilustracija: Profimedia/Polaris

U međuvremenu, američki analitičari ističu da IS i dalje privlači znatan broj novih boraca iz inostranstva, odnosno kako se njihov priliv nije smanjio uprkos vazdušnim napadima koalicije zemalja koje predvode SAD. Procenjuje se da IS trenutno ima između 20.000 i 30.000 boraca, što je slično broju kada su vazdušni napadi otpočeli, uprkos tome što ih je u tim napadima na hiljade poginulo.

Priintskrin: YouTube/iuyf Priintskrin: YouTube/iuyf

Američka administracija, ipak, ističe da je na terenu ostvaren znatan napredak jer je IS izgubila kontrolu nad 30 odsto teritorije koju je ranije držala, odnosno nad više od 17.000 kvadratnih kilometara na severu Sirije.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

  • borivoje

    8. avgust 2015 | 23:45

    Neka zlo uništi onaj ko ga je stvorio-zapadnjačke demokratske države!

  • Ranko

    8. avgust 2015 | 23:58

    Samo mogu da pricaju da se pripremaju sto ne pisu krenuli su na srbiju pa da vidim i to cudo

  • Mio morozo

    9. avgust 2015 | 07:09

    IS ? Tata im je amerika, mama im je engleska,tj.dve lezbejke !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA