SRPSKA DECA NEĆE UČITI DA SU SRBI OTELI KOSOVO ALBANCIMA: Ministarstvo povlači sporni udžbenik!

Ministarstvo prosvete povlači iz upotrebe udžbenik iz istorije za 6. razred osnovne škole zbog skandaloznih navoda da su Srbi oteli Kosovo od Albanaca

  • 18
Foto: zavod.co.rs Foto: zavod.co.rs

Od sledeće školske godine učenici šestog razreda neće više učiti da su Srbi u srednjem veku oteli Kosovo od Albanaca i od njih primili običaje i kulturu.

Evo šta je Zavod za udžbenike odgovorio na optužbe da srpska deca uče da su SRBI OTELI KOSOVO od Albanaca!

Ministarstvo prosvete povući će iz upotrebe udžbenik iz istorije za 6. razred osnovne škole zbog skandaloznih navoda da su Srbi oteli Kosovo od Albanaca.

I PATRIJARH IRINEJ REAGOVAO: Tražio da srpska deca ne uče da su SRBI OTELI KOSOVO od Albanaca!

U nadležnom ministarstvu su odlučni da se ovakvim propustima stane na put.

SRBI SU OTELI KOSOVO OD ALBANACA? Ovo naša deca uče u školama!

Foto: Profimedia/Fancy Foto: Profimedia/Fancy

- Pomenuti udžbenik odobren je 2008. godine nakon što su Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja i Nacionalno-prosvetni savet dali pozitivno mišljenje. Pre nekoliko dana donet je Novi Zakon o udžbenicima, koji predviđa da se ubuduće udžbenici odobravaju na svake 4 godine, kao i da se i pre svakog odobrenja prikupe mišljenja relevantnih stručnjaka kako se ovakvi propusti ne bi ponavljali - rekli su iz Ministrastva prosvete i dodali:

- Poznato je da je još 2013 i 2014. godine Srpska pravoslavna crkva uputila Zavodu za udžbenike 5 primedbi koje se tiču sporne knjige i neke od njih su usvojene. Zbog svega ovoga, udžbenik će najverovatnije biti povučen.

S druge strane, urednik u Zavodu za udžbenike Nebojša Jovanović poručio je juče da u udžbeniku za istoriju za 6. razred ne postoji ništa što je "faktografski i naučno sporno".

- Reč je o udžbeniku koji postoji skoro 50 decenika i iz koga su učile generacije učenika. Autor je profesor i akademik Rade Mihaljčić, koji je najmerodavniji da piše udžbenik. Izdavač i autor usvojili su ranije neke primedbe koje se tiču terminologije, te je u novom izdanju udžbenika preformulisan naziv "Makedonski Sloveni" i "Makedonska država - naveo je Jovanović i dodao:

Foto: Profimedia/Photononstop Foto: Profimedia/Photononstop

- Međutim, jedna od primedbi bila je i da se Albanci tretiraju kao poseban narod. Bez obzira na to u kakvim smo mi odnosima s Albancima, to je poseban narod koji ima svoju kulturu, tradiciju i istoriju. Uplitati to s nekim dnevno-političkim odnosima nas i Albanaca je deplasirano. Radi se o srednjem veku.

On je dodao i da su udžbenik odobrili Ministarstvo prosvete i Nacionalno-prosvetni savet.

- Mi u zavodu znamo šta je razlog kritike. Naša konkurencija hoće da obori udžbenik koji je najprodavaniji i postoji na tržištu sve ovo vreme - ukazao je Jovanović i istakao da se nigde u udžbeniku ne navodi da su "Srbi oteli Kosovo od Albanaca".

Kosovski boj, 500 godina stara flamanska tapiserija u francuskom zamku Šenonso. Foto: chenonceau.com Kosovski boj, 500 godina stara flamanska tapiserija u francuskom zamku Šenonso. Foto: chenonceau.com

Jovanović je, međutim, očigledno zaboravio na činjenicu da je sporne navode koji više podsećaju na izvode iz albanske, a ne srpske istorije potvrdio i lično autor udžbenika Rade Mihaljčić. On je ponovio da svojim imenom i prezimenom garantuje da u pomenutoj knjizi nema apsolutno nijedne greške, ali i da ga niko još nije obavestio o mogućem povlačenju njegovog udžbenika iz upotrebe.

- Možda je i tako najbolje, da se već jednom odmorim od sve ove galame. Ja sam već rekao da su svi navodi rezultat ozbiljnog istraživanja i stojim iza toga. Ali bih, iskreno, voleo da se moj udžbenik povuče i da prepustim budući posao nekim novim, mlađim generacijama. Neka izučavaju našu istoriju i napišu svoje viđenje, a ja im nudim pomoć kao recezent -poručuje Mihaljčić.

(Telegraf.rs / Izvor: Naše novine)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dorotej

    11. avgust 2015 | 14:09

    Prof. Deretić pre PAR GODINA, optužio je Mihaljčića da je plaćenik albanske narko mafije da stvara laži o Srbiji. Imate dokaz na internetu, Yutube,i pozivao je prof Deretić,Srpsko pravosuđe da reaguje da nebi došli u situaciju da nam dokazuje taj čovek da nismo ni postojali.!!!....Ovo se upravo dešava.!! Vlado države Srbije reaguj.!!

  • Desha

    11. avgust 2015 | 15:30

    Voleo bih da sretnem tog Radeta....

  • Ja

    11. avgust 2015 | 14:25

    Čovek je napisao ono što mu je rečeno da napiše. Sasvim je jednostavno. :)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA