PODAJ MI ONU ŠEKIRU DA IŠJEČEM LJEB: U ovom SRPSKOM GRADU uvode CRNOGORSKI JEZIK u službenu upotrebu?

Na teritoriji ove opštine živi više od 7.000 pripadnika crnogorske nacionalne zajednice, što čini 17, 5 odsto od ukupnog broja stanovnika

  • 72

Nacionalni savet crnogorske nacionalne manjine u Srbiji uputio je i zvaničan zahtev opštini Vrbas za uvođenje crnogorskog jezika u službenu upotrebu.

POSLE NEPALA, STIGLI U KINU: Kinezi će STVARNO učiti crnogorski jezik! (VIDEO)

Aleksandra Vučinić, predsednica Izvršnog odbora tog saveta je u pisanoj izjavi navela da se u zahtevu ukazuje da prema zvaničnim rezultatima popisa stanovništva iz 2011. godine, na teritoriji opšitne Vrbas živi više od 7.000 pripadnika crnogorske zajednice, što čini 17, 5 odsto od ukupnog broja stanovnika te opštine.

Ona je dodala i da je Zakonom o službenoj upotrebi jezika predviđeno da je lokalna samouprava u obavezi da uvede u ravnopravnu službenu upotrebu jezik i pismo nacionalne manjine ukoliko procenat pripadnika u ukupnom broju stanovnika na njenoj teritoriji dostiže 15 odsto.

- Nacionalni savet je u zahtevu ukazao da je navedena zakonska norma imperativnog karaktera i da je obaveza opštine Vrbas da pokrene inicijativu za izmene Statuta, kojima će crnogorski jezik biti uveden u službenu upotrebu - navela je Vučinić.

Vučinićeva je podsetila i na akt Pokrajinskog ombudsmana iz 2013. godine, u kojem se preporučuje uvođenje crnogorskog jezika i pisma u službenu upotrebu u Vrbasu.

Isto tako, Aleksadra je ukazala i da je, pored Vrbasa, jedina opština u Srbiji, gde su ispunjeni zakonom propisani uslovi za uvođenje crnogorskog jezika u službenu upotrebu, Mali Iđoš, koja je to uradila 2010. godine.

(Telegraf.rs / Izvor: Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miloš

    11. avgust 2015 | 15:55

    Pod Lovćenom Njegoš spava, najmudrija SRPSKA glava... A vi što ste izmislili Crnu Goru i crnogorce, razmislite (ukoliko mudrost nije rezervisana za Srbe) ...

  • veliki patriota

    11. avgust 2015 | 16:21

    hallo bre manite se te budalaštine, gde ima jezik šjekira bre, srećan vam put za vašu šjekiru, karta u jednom pravcu,

  • Cika Zoki

    11. avgust 2015 | 15:26

    Molim hitno 3% zaposliti i dati stanove u Beogradu i resiti "goruci" problem . Crnogorski, bosanski,lalinski ,pirocanski , beogradski, jel' ima jos neki svetski jezik da sam propustio.Nazad gde su im koreni pa nek uce i majmunski.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA