AKO VEČERAS ZAMISLITE ŽELJU, SIGURNO ĆE VAM SE OSTVARITI: Evo i zašto! (VIDEO)

Značajno uspešniji od prethodnih biće ovogodišnji šou koji nam ''zvezde padalice'' priređuju, jer ovog puta Mesec ne bi trebalo da ometa posmatranje neba

  • 7

Ukoliko pitate ljubitelje astronomije koji im je omiljeni ''pljusak meteora'', sigurno će vam reći da je reč o Perseidima.

VEČERAS ĆEMO VIDETI KIŠU METEORA: Pogledajte kako možete da je fotografišete da ne uništite vid i ne spržite foto-aparat! (VIDEO)

Značajno uspešniji od prethodnih biće ovogodišnji šou koji nam ''zvezde padalice'' priređuju, jer ovog puta Mesec ne bi trebalo da ometa posmatranje neba.

Inače, Perseidi krase nebo svake godine od 25. jula do 18. avgusta. Perseidi su nastali od ostataka repa komete Svift-Tatl, koja obiđe Zemlju jednom u 135 godina, pri čemu je najbliža Suncu u skorije vreme bila 1992. godine. Tada je meteorska aktivnost bila najintenzivnija i u idealnim uslovima moglo se videti i 500 meteora u sat vremena.

Može se reći da su Perseidi verovatno najpoznatiji roj meteorita kroz koji Zemlja na svom putu oko Sunca prolazi svake godine. Meteor je svetlosni efekat koji nastaje kada se meteoroid, kamenčić ili čestica prašine, pri upadu u atmosferu usled trenja o čestice vazduha upali. Svoje ime dobile su po sazvežđu Persej.

Foto: flickr/Dominic Alves Foto: flickr/Dominic Alves

Večeras je vrhunac, u noći između 12. i 13. avgusta, ali su aktivne već poslednjih mesec dana. Prema mišljenju stručnjaka, najbolje vreme za posmatranje je pred zoru. Kada vam se oko navikne na tamu neba, neće vam trebati nikakva specijalna oprema. Ali se samo sklonite od velikih veštačkih izvora svetlosti, jer će vam se oko teže prilagođavati. Što ste dalje od grada, to bolje.

U sledećem videu pogledajte kako to izgleda:

(Telegraf.rs / Izvor: B92)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cetnik-Srbin ali iz RS-a

    12. avgust 2015 | 18:34

    ja zelim da mi Radojka ode od mene....ne mogu vise da je gledam

  • Kaca

    12. avgust 2015 | 19:24

    Spremam cebe i nocas van grada na neko brdo! :-)

  • Dexter brate

    12. avgust 2015 | 18:52

    To nisu ostaci meteora nego vanzemaljci ali izacicu vcrs da gledam i zamislim da budem bogat, kontam ako su ovako brzi da mogu i misli da citaju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA