POLJOPRIVREDNICI OSTAJU BEZ POSLA: Evo kako Lidl uništava pijace!

Lidl i Kaufland su osvojili Rumuniju, a poljoprivrednici se upravo zbog toga žale

  • 10

U Rumuniju je stiglo mnoštvo trgovinskih centara, ali su Lidl i Kaufland uspeli da osvoje ovu zemlju. Otvoreno je čak 186 trgovinskih centara, što je pravi skandal, upozorili su nemački novinari.

Novinari časopisa "Monitor" radili su reportažu sa poljoprivrednicima u Rumuniji. Posetili su pijacu u Bukureštu, štandovi su prepuni voća i povrća, ali kupaca skoro da uopšte nema, čak su i mnogi štandovi prazni jer su seljaci prestali da dolaze. Više im se ne isplati, jer je nedaleko od trgovačkog centra Lidl u kojem je sve jeftinije, samo što niko ne pita odakle dolazi to voće i povrće.

Dolazak Lidla i Ikee u Srbiju je sada samo pitanje vremena!

-Prokleti Lidl - rekla je jedna od prodavačica novinarima.

Foto: Wikipedia Foto: Wikipedia

Dolazak čak 186 trgovinskih centara ostvaren je uz kredit Internacionalne finansijske korporacije IFC, odnosno finansijskog servisa Svetske banke za pomoć u razvoju.

Nemački trgovački centar je dobio kredit od ukupno 393 miliona dolara za proširenje poslovanja u Hrvatskoj, Srbiji, Poljskoj, Bugarskoj i Rumuniji. Komercijalni uslovi ovog kredita nisu preterano povoljni, naročito u vreme izuzetno niskih kamata.

 U OVOM VOĆU IMA NAJVIŠE OTROVA: A evo i šta je najsigurnije da jedete! (FOTO)

Lidl u Rumuniji nudi nešto i najsiromašnijima. Tako u ovom trgovinskom centru možete kupiti praziluk i salatu iz Poljske, šampinjone iz Mađarske, luk sa Novog Zelanda. Svih ovih proizvoda, naravno, ima u izobilju i kod rumunskih proizvođača. Lidl je za novinare Monitora rekao da 71 odsto namirnica koje imaju na policama ne dolazi iz Rumunije.

Foto: Foer/Flickr/tjschloss Foto: Foer/Flickr/tjschloss

Novinari Monitora zaključili su da postoje dva skandala vezana za Lidl. Prvi je to što Lidl čini poljoprivrednicima zemalja u kojima se širi sa svojim filijalama, dok je drugi još veći: kako je firma iz Nekarsulma uopšte mogla da dobije taj kredit Svetske banke?

U statutima IFC-a piše da se krediti izdaju za projekte "manjih i srednjih" preduzeća, koji "ne mogu dobiti sredstva iz privatnih izvora". Vlasnik Lidla, Švarc Dinstlištung, sa svojim nebrojenim filijalama, teško se može ubrojiti u "malo i srednje preduzeće". On sledeće godine želi da ostvari promet od 100 milijardi evra i nipošto nije jasno kako je mogao da objasni Svetskoj banci da "nema pristupa privatnom kapitalu".

(Telegraf.rs/Izvor: seebiz.eu)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dostojevski

    18. avgust 2015 | 13:57

    upozorenje!!! zidovi,mosuni i zapadne sile zajedno sa domacim izdajnicima politicarima su skovali plan da u srbiju kao i rumuniji,.. naprave lidle ,aldije,... u kojima ce biti jeftinije a kvaliteta slicna kao na pijaci.Alito je samo ispocetka 2,3 godine dok se ne izgrade samo lidlovi a pijace i nasi seljaci nestanu!!! a onda ce cijene u lidlovima da skacu a kvalitet ce biti znaci sve iz zamrzivaca sve poluotrovno i svi ce produkti dolaziti iz holandije i zapada iz staklenika dabi zapad zaradjivo,sad vi vidite sta cete da radite

  • Dejan

    18. avgust 2015 | 14:57

    Ljudi,pa mi nr shvatsmo da ONI DOLAZE DA INVESTIRAJU KOD NAS,DA OTVORE NOVA RADNA MESTA,DA NASI LJUDI RADE I ZARADJUJU.Vas Deda Mraz

  • lucija

    18. avgust 2015 | 12:58

    Pa kada bih poljoprivrednici spustili cene i da su spustili na vreme nebi se jedan lidl toliko prosirio kod nas je skuplja jabuka koje ima i pored puta od banane koja putuje oko sveta da bi doputovala u Srbiju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA