Švedska od 1. maja vraća odbijene azilante iz Srbije

Direktiva EU podrazumeva da se svima kojima se odbije zahtev za azil u Švedskoj posle 1. maja ove godine, izriče zabrana ulaska u zemlje šengenskog područja u trajanju od jedne do pet godina

  • 0

Švedska će od 1. maja početi sa primenom direktive Evropske unije o vraćanju azilanata koja podrazumeva da se svima kojima je odbijen zahtev za azil i onima koji su podneli zahtev za boravišnu dozvolu zabranjuje ulazak u zemlje šengenskog područja od jedne do pet godina, saopštio je danas MUP Srbije.

Azilanti će biti vraćeni na osnovu Sporazuma o readmisiji koji je Srbija potpisala sa EU.

"Direktiva EU podrazumeva da se svima, kojima se odbije zahtev za azil u Švedskoj posle 1. maja ove godine, izriče zabrana ulaska u zemlje šengenskog područja od jedne do pet godina. Ona se odnosi i na tražioce azila koji trenutno imaju podnet zahtev za boravišnu dozvolu", navodi Ministarstvo unutrašnjih poslova.

U saopštenju se navodi da će odbijena lica u roku od dve nedelje morati da napuste šengen zonu, a ona koja dobiju nalog o izbacivanju, u roku od četiri nedelje, od datuma stupanja odluke na snagu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA