Ovo je 10 najkorumpiranijih političara SVIH VREMENA. Među njima je i jedan Srbin! (FOTO)

Korupcija je rasprostranjena širom planete, a zbog prirode svog posla, političari su ti koji su najviše upleteni i koji su svojim činovima opljačkali i izdali sopstveni narod

  • 16

Korupcija je iskorišćavanje javnih resursa, moći i pozicije kako bi ilegalno napredovali, a iako mnogi to čine, ovo je "creme de la creme" korumpiranih političara.

Ovo su najtrapaviji političari na svetu (VIDEO)

Oni su posezali za državnim novcem, ali su primali i mito kako bi iskoristili svoj položaj i moć na vlasti. Ali, kada se pročulo za korupciju, njihove diktature se nisu završavale slavno.

Iako su pokušali da uteknu pravdi, većini korumpiranih političara to nije uspelo jer su svi na kraju završili na sudu i u zatvoru.

Ovo su prema LolVotu najkorumpiraniji političari sveta:

SADAM HUSEIN

Foto: Informationsministerium der Republik Irak Foto: Informationsministerium der Republik Irak

Sadam Husein predsedavao je Irakom od 16. jula 1979. do 9. aprila 2003. godine, a samo nekoliko sati pre američke invazije, naredio je Iračkoj centralnoj banci da na njegov lični račun prebaci milijardu dolara. Prema istraživanju američkog Senata, Husein je proneverio oko 21 milijardu dolara iz programa nafte za hranu.

SLOBODAN MILOŠEVIĆ

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

Bio je srpski predsednik od 1989. do 1997. godine, a zatim predsednik Federalne Republike Jugoslavije do 2000. godine, uhapšen je godinu dana kasnije zbog korupcije i zloupotrebe moći. Sudu za ratne zločine UN-a u Hagu predat je pod optužbom za zločine počinjene protiv čovečnosti i ilegalne upotrebe 2,1 milijardi dolara državnog novca, ali je Milošević preminuo pre nego što je suđenje završeno.

MOBUTU SESE SEKO

Foto: Wikipedia/Frank Hall Foto: Wikipedia/Frank Hall

Predsedao je Republikom Kongo gotovo tri decenije, od 1965. do 1997. godine, a tokom njegovog diktatorskog režima, Kongo je 1971. godine promenio ime u Zair.

Bio je poznat po nepotizmu i čestim odlascima u kupovinu u Pariz i to na državni račun. Na taj je način Seko proneverio između četiri i 15 milijardi dolara. Narod je tokom njegove vladavine pretrpeo visoku inflaciju, prekomerne dugove i devalvaciju valute. Vojsku je 1991. godine iskoristio kako bi sprečio promene, odnosno da vlast ne deli sa čelnicima opozicije.

U maju 1997. godine s vlasti su ga izbacile pobunjene snage, a umro je u Maroku.

FERDINAND MARKOS

Foto: Wikipedia Foto: Wikipedia

Tokom njegove diktature od 1965. do 1986. godine filipinski dugovi su porasli sa jedan na 25 milijardi dolara. Koristio se ofšor bankovnim računima kako bi državni novac prebacio na svoj lični.

Izveštavalo se da je iz državne riznice ukrao od pet do 10 milijardi dolara. Nezakonito bogatstvo stekao je preuzimanjem velikih privatnih firmi, vladinim pozajmicama prijateljima i mitom privatnih firmi. Umro je u egzilu na Havajima 1989. godine.

SPIRO EGNJU

Foto: Wikipedia/Tom Foto: Wikipedia/Tom

S mesta zamenika predsednika SAD-a odstupio je 1973. godine, kada je savezna porota počela sa opsežnom istragom. Na početku je poricao optužbe, ali je kasnije u dogovoru sa Ministarstvom pravosuđa priznao krivicu iako mu nije suđeno zbog varanje vlade.

Sudija ga je kaznio sa 10.000 dolara i tri godine uslovnog zatvora, ali je 1983. godine bio prisiljen da plati državi Merilend 268.482 doalra mita koje je primio.

MOHAMED SUHARTO

General Suharto nakon državnog udara. Foto: Wikipedia Commons/Department of Information of the Republic of Indonesia General Suharto nakon državnog udara. Foto: Wikipedia Commons/Department of Information of the Republic of Indonesia

Režim ovoga indonezijskog predsednika koji je vladao od 1967. do 1998. godine smatra se najkorumpiranijim u 20. veku. On i njegova porodica kontrolisali su privatne kompanije i fondacije. Ostavku na funkciju podneo je nakon velikih protesta građana Indonezije.

Procenjuje se da je Suharto proneverio između 15 i 35 milijardi dolara tokom svoje 32-godišnje vladavine.

Umro je 2008. zbog srčane insuficijencije u 86. godini, a dve godine kasnije indonežanski Vrhovni sud objavio je da je preuzeo 307,000,000 dolara od jednog fondacije koju je utemeljio Suharto.

RENDI DJUK KANINGAM

Foto: Wikipedia/Mattflaschen Foto: Wikipedia/Mattflaschen

Ovaj pilot mornarice tokom Vijetnamskog rata, bio je član Republikanaca u američkom Senatu od 1991. do 2005. godine, a priznao je da je uzeo najmanje 2.400.000 dolara mita kao kongresmen.

S tim je novcem kupio vilu, stan, rols rojse i jahtu. S dužnosti je odstupio 2005. godine, kada je i priznao krivicu, a godinu kasnije osuđen je na osam godina zatvora te mu je naloženo da vrati 1.800.000 dolara.

Iz zatvora je pušten u junu 2013. godine.

BAD DVAJER

Foto: sxc.hu/patyvo Foto: sxc.hu/patyvo

Proglašen je krivim zbog uzimanja 300.000 dolara iz privatnih firmi u zamenu za četiri miliona vrednih državnih ugovora.

Bio je član Republikanaca u Domu zastupnika od 1965. do 1970. godine, nakon čega je prešao u američki Senat gde je bio do 1981. godine. Zatim je postao blagajnik Pensilvanije. Ubio se na konferenciji za novinare 22 januar 1987. godine.

ALBERTO FUDŽIMORI

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Kada je u javnost procurila vest o njegovoj korumpiranosti, ovaj 90. Predsednik Perua otišao je u Japan.

Osuđen je na 7,5 godina zatvora zbog pronevere, na još šest godina zbog korupcije i mita. Sudilo mu se, takođe, i zbog narušavanja ljudskih prava, ubistva i otmice, zbog čega je osuđen na 25 godina zatvora.

Japanci su odbijali da ga izruče peruanskim vlastima, ali je on neočekivano otišao u Čile, a njihov Vrhovni sud je Fudžimorija izručio Peru u septembru 2007. godine.

SANI ABAČA

Printskrin: Youtube/AP Archive Printskrin: Youtube/AP Archive

Ovaj prvi čovek Nigerije od 17. novembra 1993. do 8. juna 1998. godine, zajedno sa svojom porodicom ukrao pet milijardi državnih funti. Umro je 1998. godine u svojoj vili u Abudža zbog iznenadnog srčanog udara, iako postoje nepotvrđeni izveštaji da je otrovan.

Američko Ministarstvo pravosuđa prošle godine je otkrilo da je on sa svojom grupom ilegalno zamrznuo 458,000,000 dolara.

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs / Izvor:express.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • samoJa

    31. avgust 2015 | 13:28

    Samo jedan??? To je onaj jedan sto njima nije odgovarao a gde su svi ovi iza njega?

  • Tole

    31. avgust 2015 | 14:32

    Ovi su za Mila Djuku male mace pa on je citavu drzavu privatizovao

  • Саша

    1. septembar 2015 | 05:56

    Слоба и Садам су били честити људи, само су се испречили америчким, британским масонско-илуминатским, фашистичким и ватиканским интересима. Бранили су своју земљу и све вредности које су њихове земље и народи поседовали од моралних до материјалних, а сад више не поседујемо ништа. :(

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA