DANAS JE DAN PISMENOSTI: Ovo su najčešće gramatičke greške na Fejsbuku!

Mnoge "zaboli glava" kada krenu da čitaju razne statuse svojih prijatelja na Fejsbuku

  • 9

Ne tako davne 1965. godine, UNESCO je 8. septembar proglasio Međunarodnim danom pismenosti, kako bi podsetio na to koliko su pismenost i obrazovanje odraslih bitni na globalnom nivou.

Prema zvaničnim statistikama, u Srbiji ima oko 165.000 nepismenih ljudi, a u svetu 775 miliona.

Iz godine u godinu, na sreću, sve je manji broj onih koji nemaju osnovno obrazovanje. Međutim, i pored toga što se mnogo radi na obrazovanju mladih, od pojave društvenih mreža primetno je porastao broj onih koji mnogo greše u pravopisu.

Tako, na primer, mnogi i dalje ne umeju da razlikuju kada i gde se stavlja "JEL" ili "JER", a posebno zaboravljaju da se ispred veznika "A" uvek stavlja zarez.

Foto: Foter.com / LucasTheExperience, AP/Tanjug Foto: Foter.com / LucasTheExperience, AP/Tanjug

Naravno, tu je i neizostavno "JELI" i "DALI" što posebno ume da iznervira nekog ko to čita. Ispravno je "JE LI" i "DA LI" (osim ako pod "jeli" stvarno ne mislite da ste upravo ručali).

Takođe, velika greška se pravi kada se piše "JA BIH", "TI BI", "ONI BI", "MI BISMO", pa mnogi često napišu "MI BIH", "ONI BIH", "JA BI" ne obraćajući pažnju da se "BIH" stavlja samo kada se govori u prvom licu.

Dalje, ne kaže se "KUĆI SAM", već "KOD KUĆE SAM".

Foto-ilustracija: freeimages.com/kristja, Wikimedia/Крушевљанин Иван Foto-ilustracija: freeimages.com/kristja, Wikimedia/Крушевљанин Иван

Ukoliko želite da vam neko oprosti neku vašu grešku, vi ćete se IZVINITI, a ne IZVINUTI.

Osim toga, ljudi takođe zaboravljaju da stavljaju i znake interpunkcije, pa često na kraju poruke nećete videti tačku, znak uzvika ili pitanja.

Još neke od čestih grešaka su: "SVO VREME" ili "CELO VREME", a pravilno je "SVE VREME"; "DEZERT" je pravilno, a ne"DESERT"; "INJEKCIJA", a ne "INEKCIJA", "U VEZI S TIM", a pogrešno je "U VEZI TOGA"; "SEKSEPILAN" je ispravno, a ne "SEKSIPILAN".

Foto: Promo Foto: Promo

NA KAKVE GREŠKE VI NAILAZITE NA INTERNETU?

Napišite nam u komentarima na šta ste sve naišli!

Ne zaboravite - čitajte! Ko čita, taj je bogat!

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

(Marina Bojić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Danijel

    9. septembar 2015 | 23:53

    SeksEpilan??

  • JA

    10. septembar 2015 | 23:30

    "Mi bi" je najcesca greska koju prave cak i voditelji. Sa nikim, sa nicim, samnom, trebao/la, sidji dole, popni se gore, odelenje, gimnaziska ulica, hemiska, svecki nivo, ipo...

  • Auuuu

    8. septembar 2015 | 14:18

    I NEznam ! O.o :/

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA