Telegraf podržava kampanju PROTIV GOVORA MRŽNJE!

Portal Telegraf pridružio se #nohatespeech kampanji, i samim tim priključio akciji koja za cilj ima zabranu promocije govora mržnje i sprečavanje njegovog emitovanja u onlajn sferi

  • 3

Govoru mržnje je odzvonilo na internetu!

Portal Telegraf pridružio se #nohatespeech kampanji, i samim tim priključio akciji koja za cilj ima zabranu promocije govora mržnje i sprečavanju njegovog emitovanja u onlajn sferi.

Ovu kampanju pokrenula je italijanska organizacija "Associazione Carta di Roma", uz podršku Evropske federacije novinara (EFJ), Člana 21, Nacionalne federacija italijanske štampe (FNSI) i Sindikata novinara RAI (USIGRai).

TUGA I MRŽNJA IZAZIVAJU RAK: Potisnute emocije mogu da dovedu do teških oboljenja

Cilj ove kampanje nije samo u građanskoj odgovornosti za novinare, već u ispunjenju osnovnih dužnosti a to je da se čitaocima, gledaocima i slušaocima pruže činjenice.

Peticija, naime, traži od novinara da ne budu pasivni pred slučajevima govora mržnje. Ističe se da, s obzirom na to da je on zasnovan na rasizmu (fanatizmu, predrasudama, diskriminaciji), ne može se smatrati samo mišljenjem jer on predstavlja izvrtanje stvarnosti i protiv su osnovnih principa civilizovanog suživota i nauke. Diskreditovanje rasističkih izjava i objašnjavanje zašto su pogrešna je obaveza svakog novinara.

Rasizam je motiv svirepog ubistva novinara u Virdžiniji! (VIDEO)

Od medija i izdavača traži se da primene procedure onlajn moderacije kako bi se govor mržnje brzo uklonio i njegovi autori zabranili, a od menadžera i administratora društvenih mreža da naprave pojednostavljene procedure za upravljanje sadržajima (postovima) i pomognu medijima i korisnicima društvenih mreža da prijave i uklone govore mržnje.

Istovremeno, ova peticija traži od čitaoca, gledaoca i slušaoca da izoluju promotere mržnje i ne razgovaraju sa njima. Ovoj grupi se poručuje da urednicima i menadžerima društvenih medija prijave slučaje govora mržnje, kako bi se uklonile neodgovarajuće poruke i zabranili njihovi autori, kao i da se ukoliko je to potrebno obrate nadležnim organima.

Peticiju možete potpisati ovde!

Pratite Telegraf.rs i na Vajberu!

(Telegraf.rs)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Beli svet

    8. septembar 2015 | 17:30

    А шта ћемо са слободом говора? Ко ће то одређивати шта је мржња а шта слобода говора?

  • victoria

    8. septembar 2015 | 21:04

    Bravo! Dosta mi je da citam komentare koji podsticu na mrznju. Mediji imaju veliku odgovornost. Oni koji misle drugacije neka cute!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA