Osuđuju ISIS da uništava drevne gradove, a Evropljani su uradili nešto još gore u srcu Italije! (FOTO)

Poslednjih par meseci možemo da vidimo kako džihadisti uništavaju sve pred sobom, uključujući i kulturna dobra. Ali, tako nešto se dešava i zemlji koja je poznata po svojim mnogobrojnim znamenitostima

  • 8

Od kada su u junu prošle godine džihasiti Islamske države preuzeli veće delove Iraka i Sirije i proglasili kalifat, krenuli su sa uništavanjem kulturnih nasleđa koja su stara i po nekoliko hiljada godina. Iako su se svi zgražavali nad njihovim gnusnim zločinima, nešto tako se već neko vreme dešava u Evropi.

DIGLI GA U VAZDUH: Ekstremisti Islamske države uništili drevni hram u Palmiri (VIDEO)

Ekstremisti ISIS-a su prvo razneli istorijski zid Ninive u centru Mosula, i to uz pomoć velike količine eksploziva. Onda su se okomili na drevni asirski grad Nimrud u Iraku, kojeg su uništili buldožerima. Njihovi napadi su se iz dana u dan ponavljali, a na meti su im bili i drevni ostataci 2.000 godina starog grada Hatra.

Poslednji u nizu je bio drevni sirijski grad Palmira, kojeg su džihadisti potpuno razorili. Svi su osudili i zgražavali se nad njihovim zločinačkim aktima, i govorili kako uništavaju kulturna dobra koja su vekovima čuvana.

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

Ali, nešto tako se dešava i u Evropi, a malo ko obraća pažnju i govori o tome. Primer koji možemo da uporedimo je polako uništavanje drevnog grada Pompeje, nedaleko od Napulja u Italiji.

Ukradena freska iz Pompeje

Foto: Flickr/Elliott Brown Foto: Flickr/Elliott Brown

Tokom prošle godine u Pompeji je ukraden deo freske, a nekoliko zidova ovog antičkog grada se srušilo, među njima i deo zida Venerinog hrama. Ono što sada može da se vidi u Pompeji je za svaku osudu.

Naime, jedna česma u ovom arheološkom nalazištu je oskrnavljena. Nekolicina ljudi je odmah reagovala putem interneta, pozivajući ljude da ne uništavaju vredne kulturne spomenike.

Foto: Flickr/Elliott Brown Foto: Flickr/Elliott Brown

Ruše se zidovi stare Pompeje

Iako su na prvi pogled korisnici interneta mislili da je ovo delo ISIS-a i da su fotografije iz arheoloških nalazišta u Siriji ili Iraku, ova nemarnost se dešava ispred nosa Evropljana.

Od sada Telegraf pratite i na Vajberu!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • VAN

    11. septembar 2015 | 08:40

    Znamo koji su narodi uništavli ostatke istorijske prošlosti starijih naroda na Balkanu, danas potimci tih istih vandala to isto rade i falsifikuju i prekrajaju istoriju u svoju korist. Lome krstive na tudjim srednjovekovnim svetinjama i prisvajaju tudju istorijsku prošlost kao svoju.

  • Dani sd

    11. septembar 2015 | 11:52

    Koliko je dzamija i crkava unisteno u Evropi to nikad nigde nije. Koliko je evrpoljana ucestvovalo u unistavanju drugih... Haos. Zato cuti Evropo.

  • gigi

    11. septembar 2015 | 11:25

    i opet sve umetnine završavaju na zapadu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA