Pravoslavna crkva koja se zalaže za muslimansku svetu knjigu! Šta će reći Putin?

Drevni verski tekstovi pisani su pre više stotina godina i trebalo bi da su imuni na svaku vrstu pravnog procesa, rekao je portparol Ruske pravoslavne crkve Vesvold Čaplin u intervjuu za Interfaks u četvrtak

  • 0

Priče o navodnom ekstremizmu u muslimanskim drevnim spisima treba zabraniti, rekla je Ruska pravoslavna crkva nakon kontroverzne odluke suda o muslimanskim knjigama u ruskom gradu Iuzno- Sakalins.

Drevni verski tekstovi pisani su pre više stotina godina i trebalo bi da su imuni na svaku vrstu pravnog procesa, rekao je portparol Ruske pravoslavne crkve Vesvold Čaplin u intervjuu za Interfaks u četvrtak.

ISLAMSKA DRŽAVA OBJAVILA 11 ZAPOVESTI ZA HRIŠĆANE: Pročitajte šta su sve zabranili!

Foto: Profimedia/Ria Novosti Foto: Profimedia/Ria Novosti

Knjiga sadrži direktne citate iz Kurana kojima se vode ekstremisti, a presuda suda je objavljena 7. septembra zbog fragmenata koji diskriminišu druge religije. Sudija je doneo odluku zasnovanu isključivo na osnovu analize teksta sprovedene od strane stručnjaka Ministarstva unutrašnjih poslova, a ne stručnjaka o religiji. Fragmenti dovedeni u pitanje uključuju najpoznatije stihove Kurana.

14 NAJLEPŠIH DŽAMIJA NA SVETU: Ova zdanja su nas ostavila bez teksta, a verujemo da će i vas (FOTO)

- Drevni sveti tekstovi pripadaju vremenu u kome se niko ne bi usudio da dovede u pitanje primat verskih normi za pojedinca i društvo. Treba da smislimo neku vrstu moratorijuma o tekstovima od pre 300-500 godina - kaže čaplin i dodaje da Kuran, kao i Tora kao i Biblija nosi puno takvih izjava koje se mogu smatrati veoma radikalnim po današnjim standardima.

Istaknuti pravoslavni teolog Andrej Kuraev osudio je odluku kao "stravičnu".

- Koji stihovi su odabrani? Oni samo govore o jednom bogu i da treba da se molimo njemu. Šta je ekstremno u tome? Iste poruke možete naći u Bibliji, hrišćanskoj i jevrejskoj crkvi. Svaka religija kaže da je njihov način obožavanja boga istinski - rekao je za medije.

Čaplin je dodao da razume zašto je došlo do sudske presude za muslimane, kao i da su kritike od strane muslimana za sud i tužioca previše oštre. Razlika između sekularizma i religije uvek će biti prisutna, a davanje ovlašćenja jednim nad drugim dovešće do još veće eskalacije sukoba.

Foto: Wikipedia/Government.ru Foto: Wikipedia/Government.ru

Vladar ruske republike Čečenije, Ramzan Kadirov, brzo je odgovorio na odluku rekavši da će uloženu žalbu na presudu poništiti.

Od sada Telegraf možete pratiti i na Vajberu

(Telegraf.rs/RT.com)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA