ONI SU PONOS SRBIJE: Ovako su naši najmlađi oficiri pobacali šapke u vazduh! (FOTO) (VIDEO)

- Mi vama koji dolazite danas, vi onima koji dolaze posle vas, svako odužuje najsvetiji dug - da na dalje čuvanje ostavi Srbiju bolju od one koju je nasledio - rekao je predsednik Tomislav Nikolić

  • 4

Tradicionalnim bacanjem šapki u vazduh, kojem je prethodilo pevanje državne himne "Bože pravde", večeras je završena svečana promocija najmlađe klase oficira Vojske Srbije.

 

PRVI PUT U ISTORIJI VOJSKE NAJBOLJE SU TRI DEVOJKE: Svečana promocija najmlađe klase oficira (FOTO)

 

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić uručio je tradicionalna vojnička odličja, oficirske sablje, najboljima, a prvi put u istoriji srpske vojske najbolje su tri devojke.

 

Prva u rangu je Bojana Regodić, sa opštim uspeh 9,84, druga u rangu Jelena Peković, sa opštim uspehom 9,74, dok je treća Iva Stanković, koja je postigla opšti uspeh 9,65.

 

Nikolić je rekao da će vojska ostati snažan i odlučan garant zaštite nacionalnih interesa, a najmlađim oficirima poručio da budućim generacijama ostave Srbiju boljom nego što su je nasledili.

 

- Mi vama koji dolazite danas, vi onima koji dolaze posle vas, svako odužuje najsvetiji dug - da na dalje čuvanje ostavi Srbiju bolju od one koju je nasledio - rekao je Nikolić.

 

On je istakao da vojska s pravom uživa najveće poverenje građana, o čemu svedoči i to što je iz godine u godinu vojna profesija jedna od najpoželjnijih za mlade u Srbiji.

 

- Ako i posle današnjih predsednika države i vlade na čelo Srbije dođu ljudi kojima je Srbija važnija od svega, više nećemo ratovati i koristićemo vaša znanja za bolji život građana i za sticanje još većeg ugleda u svetu - naglasio je Nikolić.

 

Na svečnosti, ministar odbrane Bratislav Gašić uručio je pištolje sa posvetom najuspešnijim kadetima voda Kopnene vojske i Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane.

 

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Foto: Tanjug/Rade Prelić

 

U vodu Kopnene vojske najbolji je Marko Lakić, opšti uspeh 9,53, a u vidu Ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrana Boško Marković, sa opštim uspeh 9,58.

 

Najboljim kadetima Medicinskog fakulteta Vojnomedicinske kademije na svečnosti ispred Doma narodne skupštine su dodeljeni paradni bodeži.

 

Prva u rangu Bojana Regodić rekla je na svečanosti da u stroju ponosno stoje časni i humani oficiri, koji će savesno obavljati svoju dužnost i pružati oslonac našem narodu, a svoje znanje i sposobnosti uložiti u očuvanje i napredak društva i države.

 

- Osećam čast zbog uručene sablje, koja je potvrda rada i zalaganja tokom školovanja. U radu će znanje biti moje oružje, a sablju ću nostiti časno - rekla je Regodić i u ime najmlađih oficira zahvalila profesorima, komandirima i članovima porodice.

 

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Foto: Tanjug/Rade Prelić

 

Najmlađoj generacija potporučnika dobijanje prvog oficirskog čina, čestitali su i piloti vojnih aviona i helikoptera tokom naleta iznad platoa kod Doma Narodne skupštine.

 

Svečanosti, ispred Doma Narodne skupštine prisustvovao je državni i vojni vrh, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, ministri u vladi, brojne strane delegacije, roditelji i prijatelji najmlađe generacije oficira, kao i mnogi građani.

 

Pogledajte i video tradaicionalnog bacanja šapki:

 

 

Od sada pratite Telegraf i na Vajberu!

 

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA