NEMAČKA UKINULA ŠENGEN: Kontrola na granici, mobilisano na stotine policajaca!

Nemačka privremeno ponovo uvodi kontrole duž unutrašnjih granica Evropske unije. Fokus će u početku biti na granici sa Austrijom

  • 3

Nemački policajci izvršili su prve provere pasoša na granici s Austrijom, posle  šokantne objave Berlina da uvodi privremeno kontrole na granici kako bi se zaustavio masovan priliv izbeglica.

ŠTA JE ŠENGEN? Da li Nemačka sme da uvede granične kontrole? I šta o tome ima da kaže Evropska komisija!

Na prelazu Frajlasing zaustavljeno je troje sirijskih izbeglica kojima su policajci pregledali papire.

Na stotine nemačkih policajaca mobilisano je da bi sprovodili kontrolu granice, saopštio je portparol nemačke federalne policije, a ministar unutrašnjih poslova Nemačke Tomas de Mezijer je ranije rekao da ova odluka odmah stupa na snagu.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Nemačka privremeno ponovo uvodi kontrole  duž unutrašnjih granica Evropske unije. Fokus će u početku biti na granici sa Austrijom. Cilj je da se ograniči trenutni priliv u Nemačku i povratak standardnim procedurama kada ljudi ulaze u zemlju. To je takođe hitno i neophodno iz bezbednosnih razloga- rekao je Mezijer na konferenciji za novinare.

Potez Nemačke u suprotnosti je sa principima Šengenske zone, koja dopušta slobodu kretanja između mnogih evropskih država. Ipak, ovaj sporazum dozvoljava privremenu suspenziju.

Nemačka zbog najezde izbeglica i imigranata proglasila mobilizaciju

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Berlin više neće dozvoljavati izbeglicama da izaberu koja evropska država će ih primiti, istakao je Mazijer.Tražioci azila moraju da shvate da "ne mogu da biraju države u kojima traže zaštitu", naveo je on.

Prema pravilima EU, prva zemlja ulaska obavezna je da rešava zahtev tražioca azila, ali je Nemačka ranije u praksi odbacivala ovo pravilo u slučaju izbeglica iz Sirije, preneo je AFP.

Železnički saobraćaj između Nemačke i Austrije je suspendovan, a iz nemačke železničke službe je saopšteno da će saobraćaj sa Austrijom biti obustavljen do 5 sati ujutro.

Od sada pratite Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Spinovanje

    14. septembar 2015 | 12:33

    Sve je fora...evropica skuplja vojsku ustvari...za konačan obračun sa RUSIJOM

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA