PREDATOR IZ DUNAVSKOG PARKA: Ovo je kornjača koja je unakazila labudiće (VIDEO)

Labudovima u Dunavskom parku u Novom Sadu krila su počupale kalifornijske kornjače koje su mesojedi, a koje su građani ubacili u jezero

  • 14

Labudovima u Dunavskom parku u Novom Sadu krila su  počupale kalifornijske kornjače koje su mesojedi i koje su se naselile u jezeru u tom parku, rekao je danas savetnik direktora za medije Javno-komunalnog preduzeća "Gradsko zelenilo" Ivan Nožinić.

REŠENA MISTERIJA OSAKAĆENIH LABUDOVA U NOVOM SADU: Kornjače pojele krila ptićima! (FOTO)

On je na vanrednoj konferenciji za novinare, održanoj pored jezera u Dunavskom parku, rekao da su kalifornjske kornjače u jezero ubacili građani i da su te kornjače pre dva meseca već ubile jednog labudića, dok je drugi uginuo usled povreda koje su mu one nanele.

- Preostala dva labudića preneta su kod odgajivača labudova Radovana Kokara gde su se oporavili i vraćeni u jezero, a utvrđeno da su im krila počupana. Rane od tih povreda su zarasle i ne vide se, ali im krila nikada više neće izrasti i neće moći da lete - rekao je Nožinić.

On je apelovao na građane da ništa ne ubacuju u jezero, pa čak ni hranu za labudove, jer ih radnici "Gradskog zelenila" hrane svakodnevno hranom koja je prilagođena za njih.

IZRODI OSAKATILI LABUDIĆE U NOVOM SADU: Koje zveri su ovo mogle da urade?! (FOTO)

Dva labudića iz Dunavskog parka u Novom Sadu stradala su još pre tri meseca, kada su ih napale kornjače – a ove životinje su tada ubile jednog labudića.  Utvrđeno je da dva labudića nemaju nikakva nova oštećenja na krilima u odnosu na ona od ranije, a ono što su pojedinci smatrali hirurškim sečenjem je trag veterinarske intervencije izvedene nakon što su labudići spaseni od kornjača mesoždera.

Foto: Stefan Domovski/Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Foto: Stefan Domovski/Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

Podsetimo, najpoznatiji novosadski par labudova, Isa i Bisa su početkom juna dobili četiri mala labudića, ali su već posle nekoliko dana svi prebačeni iz Dunavskog parka u Ribnjak jer su kornjače napale labudiće. Tada su veterinari sanirali njihove povrede. Posle dva meseca, Isa i Bisa su sa dva labudića vraćeni u Dunavski park. Jedan od labudića je uginuo od posledica povreda, dok je drugi uginuo prirodno.

Kalifornijska kornjača je najčešći je gmaz-kućni ljubimac u našim krajevima. Postoje žuta i crvenouha kalifornijska kornjača, s tim što su prodaja crvene, uzgoj i uvoz izričito zabranjeni u celoj Europi. Radi se naime o vrsti koju ljudi, kada poraste do 50 centimetara, puštaju u prirodu, gde je kao izraziti mesojed bila agresivna i narušavala prirodnu ravnotežu.

Inače, ove kornjače su u mladosti plašljive, a kasnije se priviknu na prisustvo ljudi. U mladosti se hrane pretežno mesom i ribom, a kasnije povrćem i voćem.

(Telegraf.rs/ Izvor: Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • tetejac

    14. septembar 2015 | 19:32

    Istrebite te nakaze od kornjaca

  • Marina <3

    14. septembar 2015 | 20:56

    Cista laz! Prvo su rekli da su labudici odneti i vraceni bez krila, a sad da su se kornjace naselile u parku! Prvo u zoo vrtu u Bg u jezeru kod bebi zoo vrta plivaju i kornjace i labudovi zajedno! Drugo ta kornjaca je toliko spora da bi labud svaki put pobegao a ne lezi mirno da mu ona pojede krilo, uostalom majka labud je uvek zastitnicki nastrojena kad su u pitanju bebe, hoce i da ujede!

  • Snezana яяя

    15. septembar 2015 | 11:00

    Kornjaca lovi ziv plen, ali uvek manji od sebe, i ne lovi zivotinje na povrsini vode, lovi iskljucivo zivotinje koje su potpuno u vodi, da je se i desio presedan iz razliga sto su kornjace eventualno gladne (a to u jezeru nije moguce) i kornjaca pokusala da oskrnavi labuda, zbog perja koje ona ne moze ni da namirise, stradale bi noge a ne krila. Ovo je na zalost uradio (ne)covek.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA