NENORMALNO VREME DOLAZI NA BALKAN: Usred zime biće vrućine, mraz i poplave!

"Meterogodzila" bi mogla da pogodi zemlju dolaskom El Ninja, razorne nepogode i katastrofalne za živi svet

  • 2

Ako se ostvare prognoze britanskih meteorologa, onda bi i nadolazeća zima mogla da bude topla s kratim ali obilnijim padavinama, kišom koju će prekidati kratka razdoblja ekstremne hladnoće.

LEPO VREME STIŽE U SRBIJU: Evo kad nam dolaze sunčani dani! (SATELITSKI SNIMAK)

"Meterogodzila" bi mogla da pogodi zemlju dolaskom El Ninja, razorne nepogode i katastrofalne za živi svet.

El Ninjo je velika prirodna nepogoda izazvana klimatskim promenama i prekomernim zagrevanjem mora i okeana.

Meterolozi veruju da bi ovogodišnji El Ninjo trebao da zaobiđe naše područje, ali bez obzira na to osetićemo indirektne posledice. Ove najave objavila je američka privatna meterološka služba Akuveter, a prognoza je zaprepastila javnost.

(UPOZORENJE ZA GRAĐANE) NAJAVLJENA VELIKA OLUJA U SRBIJI: Evo gde će danas da padaju GRAD I JAKA KIŠA!

Jesen je počela 1. septembra, a ona kalendarska stiže 23, ipak, septembar je na početku doneo žegu i sparinu. Nakon rekordno toplog avgusta za veliki deo središnje i istočne Evrope, nastavlja se topli septembar.

Da li je moguće da zime neće biti? To niko ne može sa sigurnošću da tvrdi, no uz to što će kišno i toplo biti na našem području, posebno je zanimljivo stanje u severnijim krajevima našeg kontinenta. Tako će nakon vrućeg leta od Baltika do istočne Nemačke, preko Poljske, Ukrajine do Rumunije, pa čak do zapadne Rusije jesen biti u znaku toplijih temperatura.

Foto: Tanjug/AP/Kyodo News Foto: Tanjug/AP/Kyodo News

Sve to dogodit će se zbog priticanja toplog vazduha koje upravo tom području neće dopuštati dolazak nestabilnog i hladnijeg vremena.

Nestabilnije će, međutim, biti kod nas, potvrđuje američki Akuveter, a jesenje kiše i oluje kretaće se od Portugala i Španije, preko Italije sve do Balkana, pogotovo na području Jadrana i Like.

Koliko god se činilo da bi kiša bila poželjna, ostvari li se ta prognoza, velike kiše mogle bi izazvati bujice i poplave u Italiji, ali i na delu Balkana, u Albaniji, na Kosovu, u Srbiji, Makedoniji, Grčkoj i Bugarskoj.

Prema najnovijoj sezonskoj prognozi čini se kako će srednja tromesečna temperatura tokom ta tri meseca biti viša od prosečne. Isto tako, izgledno je kako će svaki od ta tri meseca zasebno biti barem malo topliji od uobičajenog i to u većini krajeva naše zemlje - kaže nam Krunoslav Mikec iz Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Leto ove godine i te kako je bilo zanimljivo, pratile su ga rekordne temperature, dugi niz od 46 vrućih dana viših od 30 stepeni, a očito je da će i jesen i zima biti toplije, što ide u prilog tezi o klimatskim promenama i globalnom zagrevanju kao direktnoj posledici tih promena.

Pratite Telegraf na Vajberu!

(Telegraf.rs/hercegovina.info)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mica

    15. septembar 2015 | 17:47

    Odlicno! Ionako nemam para za zimsku jaknu

  • Simon Wiezental

    15. septembar 2015 | 16:40

    Da ta prognoza može da bude za Veliku Britaniju,kao i prošle godine kada je bila prognoza sa velikim snegom ali bila je u Americi a kod nas sasvim normalno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA