NEĆE IMATI KO DA NAS LEČI? Lekari masovno odlaze iz Srbije!

Samo prošle godine, oko 1.000 lekara dobilo je sertifikat dobre prakse odnosno neophodne papire za rad u inostranstvu

  • 16

Građane Srbije za nekoliko godina neće imati ko da leči  - na medicinske fakultete se upisuje sve više studenata, istovremeno, sve više lekara je na birou i sve više njih odlazi iz zemlje, a paradoks svega je da Srbija, koja najavljuje otpuštanje medicinara ima manjak lekara u bolnicama.

Sagovornici Telegrafa upozoravaju da, ukoliko se ne napravi upisna politika, srpskom zdravstvu preti kolaps. U pojedinim granama medicine neće imati ko da nas leči, jer mladi medicinari zbog nemogućnosti zapošljavanja i loših ekonomskih uslova odlaze u inostranstvo, a stari i iskusni u zasluženu penziju.

Lekari

Starosna struktura lekara je i više nego poražavajuća. Do 30 godina imamo samo 880 lekara, od 30 do 40 svega 7.641,  od 40 do 50 - 8.198, od 50 do 60 - 9.042 a sa 60 i više - 5.529. Takođe,  za najviše pet godina ostaćemo bez pedijatara i hirurga, a već nemamo anesteziologe, radiologe, patologe... Do, a ni sa 30 godina, nemamo nijednog neurohirurga, radiologa, infektologa, oftalmologa i otorinolaringologa, a više od polovine lekara koji imaju ove specijalizacije stariji su od 50 godina.

I NORVEŠKA TRAŽI SRBE: Evo koje poslove traže i kolike su plate!

Direktorka Lekarske komore Srbije (LKS) Vesna Jovanović navodi za naš portal da je prošle godine oko 1.000 lekara dobilo sertifikat dobre prakse odnosno neophodne papire za rad u inostranstvu.

- Trend odlaska lekara povećavao se od 2012. do prošle godine, a sada stagnira sa malim procentom rasta. U toku ove godine oko 500 njih je zatražilo neophodan sertifikat. Radi se, uglavnom, o mladim ljudima - najviše lekari opšte medicine, a idu i internisti, radiolozi, anesteziolozi, hirurzi. Najviše odlaze u Nemačku gde nostrifikacija diplome praktično ne postoji - navodi Jovanovićeva.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Problem je, ističe ona, što LKS nije involvirana u upisnu niti u politiku dodele specijalizacija i zapošljavanja:

- Zalažem se da Komora bude ta koja će se pitati i koliko će se studenata upisivati i koliko će njih dobiti specijalizaciju.

LONČAR NAJAVIO: Od septembra slede otpuštanja u zdravstvu!

Sa njom mišljenje deli i specijalista otorinolaringologije i narodni poslanik Dušan Milisavljević. Primećuje da je u Srbiji registrovan veliki problem nedostatka lekara, kao i da je solidan procenat postojećeg broja lekara u godinama koje se približavaju penziji.

- To je nešto što Ministarstvo zdravlja mora da rešava. Svedoci smo da u bolnicama imamo sve manji broj lekara a da se u nekim specijalnostima uočava i manjak struke, tako da je potrebno da vidimo šta i kako treba da uradimo da bi upotpunili broj lekara po broju stanovnika. Trenutno imamo manji broj lekara po glavi stanovnika nego što je to standard i praksa u EU. Imamo i jasan porast odlaska mladih lekara i specijalista u zapadno evropske zemlje i u Kuvajt, Saudijsku Arabiju ili Katar, kao i znatno veći odliv mladih u Nemačku, Norvešku, Švedsku i druge evropske zemlje. Po meni, osim što mora da se napravi plan upisa na fakultete, potrebno je napraviti transparentan i javan konkurs za zapošljavanje lekara - ističe on.

Foto: FreeDigitalPhotos//Naypong Foto: FreeDigitalPhotos//Naypong

U Srbiji samo tri pedijatra mlađa od 30 godina

Na pitanje da li zdravstvu preti kolaps ukoliko se što pre ne preuzmu određeni koraci, on kaže:

- Ovo je samo kulminacija jedne nedomaćinske politike koja se u zdravstvu vodi unazad 20 godina. Brojne vlade su se menjale, ali mislim da sve gora i gora situacija dolazi na naplatu upravo zbog nedomaćinskog ponašanja u godinama kada je bilo malo više para. Sada jeste teško, ali mislim da ne preti takav kolaps kako neki pričaju.

Paradoksalno je da u našim zdravstvenim ustanovama procentualno radi najveći broj nemedicinskih radnika u Evropi. Od 113.255 stalno zaposlenih, gotovo 30.000 čine administrativni radnici i tehničko osoblje. Po standardima bi trebalo da ih bude najviše 10 odsto od ukupnog broja ljudi, a kod nas ta brojka dostiže i 30 odsto.

FAKTI:

60-70

odsto lekara svih specijalističkih grana za pet do osam godina otići će u penziju

34.479

lekara upisano je u imenik LKS

31.291

lekar ima licencu

21.810

lekara su specijalisti

1.617

ima uže specijalizacije

11.792

lekara je muškog pola

21.006

lekara je ženskog pola.

27.986

lekara radi u državnoj praksi

3.703

lekara radi u u privatnoj praksi

1.545

lekara mlađe je od 30 godina

32.434

lekara ima više od 30 godina

927

sertifikata dobre prakse LKS je u 2014. izdala lekarima za odlazak u inostranstvo

(Ljubinka Račić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • pavle

    23. septembar 2015 | 15:41

    Da smo neozbiljna drzava vidi se iz toga sto moja cerka radi kao lekar u bolnici Kragujevac BEZ PLATE. Da dobro ste procitali, bez ikakvih primanja...i sanse da se dobije placeni posao lekara, ravne su nuli...ko ne veruje, dacu mu kontakt telefon....

  • CCC

    23. septembar 2015 | 13:36

    Zasto bi i ostajali. Pored niske plate i ocajnih uslova za rad, kao da se samo ceka da se digne medijska hajka protiv lekara. I treba svi da idu.

  • Dr

    23. septembar 2015 | 14:17

    Sve se vrti oko novca. Nije problem u politici upisa upisuje se i previse problem nastaje kad specijalista shvati da 11 godina skolovanja i danonocnog ucenja vredi 60 000 din.plate a to isto u inostranstvi nekoliko hiljada evra.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA