≫ 

STUDENT je ušao u "DVOJKU", a onda mu je prišao penzioner i njegov ŽIVOT se promenio!

Sve je počelo jednog jutra, kada se profesor Radivoj Kašanin odlazeći na posao tramvajem "dvojkom", zapričao sa slučajnim saputnikom

  • 54

Znate one priče, koje se nikada nisu desile, ali nekako svako ima druga kojem se baš to dogodilo? E, da, mislimo na - urbane legende!

Upravo tako se definišu te misteriozne, komične, zastrašujuće fabule koje ste hiljadu puta čuli, a neki od vas, u međuvremenu, počeli i da ih prepričavaju ubeđujući druge da su ih doživeli (prim. aut. prozvani će se prepoznati, ali nikada neće priznati)!

TITO, AUTOSTOPERKA, DREKAVAC, JEZIVI BELI MIŠ: Ovo su najpoznatije srpske urbane legende! (FOTO)

Niko, međutim, godinama ne može da utvrdi ko je sve te urbane legende prvi ispričao, kome su se zaista dogodile, i zašto u sebi moraju da nose onaj "obrt" koji će pažljive slušaoce razrogačenih očiju naposletku - iznenaditi, nasmejati ili, pak, uplašiti!

SRPSKI DOSIJE X: Mrtva devojka u venčanici koja šeta drumovima!

Tako se urbane legende decenijama šire od komšijskih usta do usta postajući pitke "fame", u koje se tu i tamo doda po koja izmenjena ili iskrivljena činjenica.

I tako traju...

Ekipa Telegrafa rešila je da vas u serijalu tekstova posvećenih urbanim legendama podseti na neke od najpoznatijih srpskih arhetipskih priča, koje bi prosto bilo šteta da ne nastavite i vi da prenosite dalje...

Tradicija se, ipak mora poštovati, zar ne?

Seriju otvaramo onom studentskom o slučajnom susretu studenta i profesora na putu ka fakultetu.

Ovo je čuvena urbana legenda o još čuvenijem, omiljenom srpskom profesoru matematike na Elektrotehničkom fakultetu - akademiku Radivoju Kašaninu.

Sve je počelo jednog jutra, pedeset i neke godine, kada se profesor Radivoj Kašanin (1892-1989) odlazeći na posao tramvajem "dvojkom", zapričao sa slučajnim saputnikom.

- Momče, nego gde si ti krenuo? - upitao je Kašanin ljubaznog mladića koji mu je trenutak pre toga ustupio mesto.

- Krenuo sam na ispit - odgovorio je momak iz unutrašnjosti, koji je baš tog jutra krenuo, gle čuda, na Elektrotehnički fakultet na ispit.

Foto: Flickr/ Foto: Flickr/

- Kod kog profesora imaš ispit? - upitao ga je dalje Kašanin ne otkrivajući svoj identitet.

- Ma, kod nekog gadnog Radivoja Kašanina, koji predaje matematiku. Nikada ga nisam video - uzvratio je student ni ne sanjajući sa kim razgovara.

Reč po reč, započnu oni priču o matematici, a student ionako nervozan zbog ispita našao se u čudu što mu "tamo neki penzioner" dosađuje u prevozu.

Foto-ilustracija: Profimedia/F1 Online Foto-ilustracija: Profimedia/F1 Online

Pošto su se siti ispričali o svim mogućim oblastima iz matematike došlo je vreme da se rastanu.

- Ja izlazim kod Vukovog spomenika - objasnio je mladić srećan što će se napokon otarasiti dosadnog starca, koji zna daleko više o matematici nego što je mogao i da zamisli.

- I ja isto! - uzvratio je Radivoj, da bi po izlasku iz "dvojke" dodao:

- A sad mi mladiću daj tvoj indeks da ti upišem osmicu. Ja sam taj "gadni Kašanin". Znaš matematku i veoma mi je drago što smo se upoznali!

Bile su ovo poslednje reči profesora, koji se udaljavao laganim koracima ostavljajući iza sebe preneraženog studenta kome se mastilo u indeksu lagano sušilo na jutarnjem povetarcu.

Šta kažete, zar nismo bili u pravu kada smo vam rekli da ovakve urbane legende vredi preneti dalje?

Od sada pratite Telegraf i preko Vajbera!

(Katarina Vuković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Palidrvce

    22. septembar 2015 | 00:02

    Nije bas tako bilo..Sve morate da izvrnete. Realno, koji bi student "dosadnom starcu iz autobusa" dao indeks da švrlja po njemu? Student je došao na ispit, video profesora i shvatio da je to čovek iz autobusa i kada ga je profesor prozvao ovaj je znojav i uplašen krenuo ka katedri da izvlači pitanja a profesor mu je rekao: "Ti si momak polozio u autobusu, daj indeks da ti upisem osmicu".

  • Peterhofa

    21. septembar 2015 | 22:44

    Kasanin je bio legenda koju su studenti obožavali jer je bio strog a pravičan.Ima puno anegdota o njemu!

  • Student

    21. septembar 2015 | 23:37

    Ova prica postoji na svakom faxu Kod nas na pravnom je za Lukica.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA