BOGATI RUS BACIO U MORE KOD PETROVCA OGROMNO BOGATSTVO: Crnogorci traže blago!

Rus, koji je strastveni sakupljač antkviteta, nesvakidašnji poklon gradu darivao je jer, kako kaže, već punu deceniju i po živi u Petrovcu, koga oseća kao svoj drugi rodni grad

  • 12

Državljanin Rusije Vladimir Evgenič iz Moskve bacio je u more uz petrovačku plažu u Crnoj Gori 500 rimskih novčića, neprocenljive vrednosti, prenose "Vijesti.me".

Zaronio je na veliku dubinu, a ono što je dole pronašao ga je ostavilo bez daha! (VIDEO)

Evgenič je to učinio sa svojim prijateljima meštanima. Tako će turisti, koji ubuduće budu dolazili na odmor u Petrovac, imati mogućnost da ponađu i rimske novčiće.

Rus, koji je strastveni sakupljač antkviteta, nesvakidašnji poklon gradu darivao je jer, kako kaže, već punu deceniju i po  živi u Petrovcu, koga oseća kao svoj drugi rodni grad.

Evgenič je isplovio barkom u kojoj je bio sa nekoliko meštana. Nakon što su prethodno iz njegove vredne zbirke prebrojali više od 500 novčića, krenuli su od  Crvene Komune do Lazareta, i na nekih desetak metara od obale, bacali “blago“.

Među novčićima se nalaze i vredni primerci, koji su san svakog kolekcionra.

Upravo Petrovac, koji u svojoj dugoj istoriji, beleži i Rimljanje, iza kojih je kao trag ostao jedan od najčuvenijih rimskih mozika na lokalitetu Mirište iznad grada, kao i ostaci celog naselja iz toga perioda, vekovima unazad je bio mesto gde su se sudarale brojne civilizacije i kulture.

Foto: Wikimedia/E4024 Foto: Wikimedia/E4024

- Na ideju sam došao sa svojim prijateljima, sa kojima svakoga dana provodim vreme. Petrovac, koji  je deo tog drevnog Mediterana, zaslužuje da bude  grad u koji će ljudi, sa bilo kog meridijana,   rado dolaziti, ne samo na odmor, već i da istražuju njegovu bogatu kulturu, istoriju. Upoznat sa istorijom Crne Gore i ovoga mesta, odlučili smo da moru vratimo "blago", koje su vekovima unazad isti ti ljudi uzimali. Upravo podmorje ovog dela Jadrana, bila je nepresušna riznica, koja je nekontrolisano pljačkana - rekao je Evgenič.

Ne samo iz tog  razloga, Rus ističe da im je bila namera da ponude jednu drugačiju turističku ponudu, potpuno nesvakidašnju u odnosu na druge destinacije.

- Zamislite nekog turistu koji je došao da se kupa i uživa na ovoj plaži i odjednom u pesku pronađe novčić iz rimskog perioda. Mislim da bolji suvenir neće moći da  ponese iz Petrovca. Uveren sam da će mnogi dolaziti upravo da i sami ponađu za sebe po neki novčić, i time okušaju svoju sreću - kazao je Evgenič.

Foto: Flickr/redwood 1 Foto: Flickr/redwood 1

Dok je bacao novčiće u more, Vladmir je istakao da se molio da ovim donese i bogatsvo i blagostanje Petrovcu.

- Na ovome nećemo stali, već smo se dogovorili da na Đurđevdan, 6. maja, pred početak naredne letnje sezone, ponovo u more bacimo još 500 rimskih novčića.  Verujem da će ovo postati tradicija, i da ćemo svake godine moru vratiti blago - rekao je Evgenič.

Potraga za rimskim novčićima razbacanim u podmorju nadomak plaže, počela je juče, kada su brojni gosti počeli da pretražuju morske dubine.

Od sada pratite Telegraf i preko Vajbera!

(Telegraf.rs / Izvor: Vijesti.me)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA