MIGRANTI KOJI NE DOBIJU AZIL BIĆE VRAĆENI U SRBIJU? Portparolka Evropske komisije o Sporazumu o readmisiji

Portparolka u Evropskoj komisiji Nataša Berto rekla je da su, kad je reč o režimu viza, odnosi sa zemljama izvan EU regulisani sporazumima o readmisiji, koji obavezuju te zemlje da prime nazad imigrante koji ne dobiju azil u EU

  • 15

Evropska komisija saopštila je da prema sporazumu o readmisiji, sve zemlje EU mogu u Srbiju vraćati imigrante iz trećih zemalja, koji ne dobiju azil u EU.

U EVROPU PEŠKE, STIŽE MILION IZBEGLICA: Slobin ministar UPOZORAVA SVET na HUMANITARNU KATASTROFU!

Portparolka u Evropskoj komisiji Nataša Berto rekla je da su, kad je reč o režimu viza, odnosi sa zemljama izvan EU regulisani sporazumima o readmisiji, koji obavezuju te zemlje da prime nazad imigrante koji ne dobiju azil u EU.

Cela Evropska unija ima kolektivno takav sporazum o readmisiji sa Srbijom - rekla predstavnica za štampu u Komisiji.

STEFANOVIĆ TVRDI: Nije realno da se izbeglice vrate u Srbiju

Ona je navela da članice EU u Srbiju na osnovu toga mogu vraćati i srpske državljane koji ne dobiju azil, a što je povezano i s režimom bez viza za privremena putovanja srpskih državljana u "šengenski prostor" bez granice unutar Unije.

Na pitanje novinara da li Mađarska može vraćati migrante iz Sirije i drugih azijskih i afričkih zemalja u Srbiju, Nataša Berto je precizirala da "ono što je uobičajeno sadržano u takvim sporazumima u readmisiji jeste odredba da mogu biti vraćeni državljani trećih zemalja koji prolaze kroz državu s kojom EU ima sporazum o readmisiji i ta zemlja prihvata njihov povratak, ako prethodno dopusti tim licima da prolaze u tranzitu".

Ministar za rad Aleksandar Vulin ranije je izjavio da oni migranti koji pređu u Mađarsku i budu evidentirani u toj zemlji, a nakon toga na silu vraćeni u Srbiju, neće biti prihvaćeni.

Državni sekretar u Ministarstvu rada Nenad Ivanišević je, takođe, izjavio da Srbija neće primiti izbeglice koje Mađarska bude vraćala, makar morala da postavi vojsku na granicu.

(Telegraf.rs / Izvor: Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ns

    21. septembar 2015 | 15:09

    nije ih Srbija pustila u evropu nego Turska i Grcka koja je clanica evropske unije.... Mi imqmo obavezu o readmisiji za svojed grqdjane, a ne za one koji nemaju nase drzavljanstvo. Ovo je floskula koja pokusava da promeni demografsku aliku u srbiji.... Treba podici ogradu prema eu i ne dozvoliti nikom da se vrati... Pustati migrante u EU, jer su oni odgovorni za njihov dolazak kod nas... Prema makedoniji ograda....

  • Ras

    21. septembar 2015 | 14:58

    Svi ce da ih vrate nama al mi ne smemo da ih vratimo u Makedoniju jel cemo da dobijemo po nosu od EU i onda ce migranti biti "primorani "da ostanu kod nas a onda zbogom nama

  • Provincijalac

    21. septembar 2015 | 15:26

    Kako da objasnimo nekima kakav tretman ima Srbija u EU ? Da ce se ovo desiti, znali smo svi mi, a nismo morali. A oni koji su MORALI to da znaju, ne preduzimaju mere zastite. Naprotiv. Ljudi, nece mnogo vremena proci, bicemo u manjini u nasoj zemlji !!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA