Mjanmar amnestirao najviše političke zatvorenike

Amnestija političkih zatvorenika od strane predsednika Tein Seina "ima za cilj nacionalno pomirenje i njihovo uključenje u politički proces", rekao je predstavnik vlade.

  • 0

Mjanmar je danas pustio iz zatvora mnoge disidente, novinare, studentske vođe i bivšeg premijera u okviru velike predsedničke amnestije zatvorenika, najnovije u seriji iznenađujućih i ohrabrujućih poteza novih civilnih vlasti.

Oslobađanje nekoliko političkih aktivista i vođa etničkih manjina, koje su potvrdile njihove porodice, deo su predsedničke odluke o puštanju 651 zatvorenika u Mjanmaru koji će, kako je objavio državni radio, učestvovati u "izgradnji zemlje".

U toj grupi su i članovi "Generacije studenata 88" koja je sinonim demokratske borbe u zemlji nekada znanoj kao Burma. Oni su predvodili pobunu protiv vojne hunte 1988. ugušenu u krvi sa hiljadama poginulih.

Bivšeg studentskog vođu Min Ko Nainga, koji je od 1988. sve vreme proveo u zatvoru, pozdravila je velika gomila sveta prilikom izlaska iz zatvora u Tajetu, 545 kilometara severno od glavnog grada.

Amnestija političkih zatvorenika od strane predsednika Tein Seina "ima za cilj nacionalno pomirenje i njihovo uključenje u politički proces", rekao je AFP-u predstavnik vlade.

Na listi je i bivši premijer i šef vojne obaveštajne službe Khin Njunt, koji je bio u kućnom zatvoru nakon unutrašnje borbe za vlast 2004. godine. On je pozdravio dijalog novih vlasti i San Su Chi i rekao da se više neće mešati u politička zbivanja.

SAD i EU ohrabrene reformskim potezima novih vlasti od prošle godine tražile su oslobađanje svih političkih zatvorenika i sklapanje mira sa svim pobunjenim plemenima pre nego što budu razmotrile ukidanje sankcija Mjanmaru.

Oko 200 političkih zatvorenika je već pušteno u oktobru, ali su aktivisti kasnije procenili da u zatvorima ima još najmanje 500 zatvorenika savesti.

(izvor: Tanjug)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA