Ovo su SRBI koji na JUTJUBU zarađuju OZBILJNE PARE! A evo i kako! (VIDEO) (FOTO)

- Lepo ste vi to zamislili, ali ima tu još poneka sitnica. Znate, nije baš da vam stotine evra padaju s neba! - priča jedan od najuspešnijih srpskih Jutjubera Aleksandar Leštarić

  • 26

Zamislite svoj život tako što ujutru ustanete, skuvate kaficu, a onda "odletite" do kompjutera, otvorite svoj kanal na Jutjubu i gledate koliko ste od njega tog dana zaradili!

Baš tako smo pred odlazak na prvi Jutjub regionalni samit u Srbiji zamišljali život najuspešnijih srpskih Jutjubera čije su zarade poslovna tajna, a koji svakako izazivaju veliko poštovanje, tim pre što vlasnik najuspešnijeg kanala na toj platformi godišnje inkasira više od sedam miliona dolara.

Doduše u svetu...

No, najbitnije je da svako na mreži može pokrenuti sopstveni posao, bez obzira na jezik, mesto boravka i situaciju u kojoj se zemlja nalazi.

Novosađanin Aleksandar Leštarić (25) na Jutjub kanalu "Srpski tutorijali" (između ostalog podrazumeva otpakivanje gedžeta, recenzije mobilnih, igrice) ima 170.000 pratilaca, a Milicu Perić (19) na kanalu "Kovalska" (igrice, skečevi, recenzije) prati čak 80.000 korisnika!

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Oni su najbolji u ovom poslu, a da iako se baviš poslom iz svojih snova, sve ne izgleda baš tako naivno, odmah na početku razgovora uz osmeh objašnjava Aleksandar, koji se, priznaje, tek posle 10 000. korisnika na kanalu osetio "ozbiljnijim igračem":

- Lepo ste vi to zamislili, ali ima tu još poneka sitnica. Znate, nije baš da vam stotine evra padaju s neba! Istina, čim ustanem ujutru proverim mejl, zatim da li mi se javila neka velika kompanija, pogledam komentare... U zavisnosti od dana sledi snimanje klipa, na koje izgubim sat-dva, a potom i postavljanje na društvene mreže. Jutjub je način života, non-stop ste vezani za ono što radite i morate uvek iznova da budete originalni, kreativni, da ulažete u opremu... Evo, recimo ovog leta sam bio na odmoru u Crnoj Gori i nije bilo trenutka da nisam "visio" na svom kanalu i nešto radio. Nema onoga: "Sad odmaram i ništa ne radim"! - objašnjava ovaj mladi Jutjuber koji je ušao u celu priču pokušavajući pre svega ljudima da pomogne u instaliranju raznoraznih programa na kompjuteru.

Na njegovu priču nadovezuje se 19-godišnja Milica, koja snima igrice, radi recenzije najrazličitijih proizvoda i ima poseban "Ženski kutak" na ovoj mreži.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- I moj dan izgleda identično, samo što bih dodala da mi na snimanje igrica ode sat-dva, dok mi za snimanje skeča treba bar četiri sata. Volim da sarađujem sa drugima, ali i sama da radim sve - od snimanja do montaže - priča Milica koja je prvi klip postavila 2013., a prvu isplatu zahvaljujući svom kanalu dobila sredinom 2014. godine.

Aleksandar je, kaže, kanal otvorio 2008., a prva zarada je stigla - 2013. Saznajemo da je potrebno da se nakupi minimum 70 evra da bi neki kanal Jutjuberu počeo da donosi ozbiljniji novac.

- Nikada mi nije bio cilj - zarada! U stvari, da biste zarađivali od Jutjuba morate da poštujete dva nepisana pravila: Da ne ciljate da vam to bude posao od kojeg ćete zarađivati i da izaberete nešto oko čega ste strastveni - kaže Leštarić.

- U Srbiji tek od ove godine možemo zvanično da zarađujemo od svojih kanala na Jutjubu. Do sada sam morala da pišem da mi je kanal iz Britanije ili Amerike - iskrena je Milica nastavljajući priču u dahu - Svakako da su moji roditelji bili ponosni kada sam kao 18-godišnja učenica Ekonomske škole počela sama da zarađujem novac, ali ceo taj sistem naplate u Srbiji ide veoma sporo. U regionu, a svet i da ne spominjem, Jutjuberi su od 10 do 100 odsto više plaćeni! Inače, pored broja pregleda važno je i koliko se korisnik zadržava na tvom kanalu - objašnjava ova nasmejana devojka priznajući da je prvu zaradu potrošila na opremu, tačnije "Cannon" kameru, baš kao i Aleksandar.

- I dodao bih da mi je prva zarada otišla na objektiv, stativ, dobar mikrofon i rasvetu, iako sam najveći rast kanala doživeo u vreme kada sam snimao veb-kamericom od 4.500 dinara - priča Leštarić uz osmeh dodajući da je baš kao i Milica imun na komentare hejtera, ali da zato ima pregršt pozitivnih iskustava, kojih se uvek rado seti.

- Nikada neću zaboraviti kako sam motivisao jednog dečka koji nije znao šta će sa svojim životom, da završi informatiku. Tako sam ja ostao na srednjoj školi za grafički dizajn, a on je postao bolji student od mene – priča Leštarić dodajući da će učiniti sve da ostane u Srbiji i pokuša da živi od Jutjuba.

- Puno je ovde optimističnih stvari koje me iz dana u dan ohrabruju. Recimo, pre neki dan mi je u pošti prišao neki dekica, kojeg ne poznajem da me pita neke stvari o mom kanalu. Ja sam sve vreme bio ubeđen da me njegov unuk prati na Jutjubu, te mom iznenađenju nije bilo kraja kada sam naposletku shvatio da je zapravo taj 70-godišnjak moj fan!

Za kraj pitamo Aleksandra i Milicu kako vide budućnost Jutjuba i koji su im planovi.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Možda ću otvoriti kanal koji će se baviti orjentalnim plesom - odgovara iz stopa Perićeva, dok Aleksandar ostaje misteriozniji.

- Mislim da budućnost Jutjuba leži u prebacivanju gledanosti na mobilne uređaje - zatvara ovaj mladi Jutjuber s nama priču ostavljajući nas da razmišljamo o podacima koje smo čuli na samitu.

Naime, prema rečima jedne od govornica, Marijane Prpić,  šefa brendinga pri Google Adriatics-u, koja je zadužena za poslovanje Jutjuba u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Makedoniji, davno je prošlo vreme kada su deca čekala crtane filmove u 19.15, a odrasli bili prikovani ispred televizora čekajući Dnevnik u 19.30.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Čak 80 odsto korisnika interneta u Srbiji redovno pristupa video sadržaju koji nudi Jutjub - objasnila je Prpićeva naglašavajući da ukoliko agencije žele da se oglašavaju na Jutjubu, "reach" može biti poprilično visok, kao i da korisnici sa ovih prostora imaju gotovo iste navike kao i oni koji dolaze iz zapadnih zemalja i da ih najviše interesuju: muzika, gejming, tutorijali i brendiran sadržaj iza kojeg stoje agencije.

Na naše insistiranje, međutim, da nam ipak izdvoji po čemu se hrvatski i srpski Jutjuberi razlikuju od svetskih, rekla nam je:

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Svi u regionu volimo domaću muziku! Eto, koliko je istina ono čuveno kada nekoga pitate da li sluša narodnjake, a on kaže: "Ma, kakvi"! – objašnjava uz osmeh Marijana dodajući da se Srbija izdvaja po tome što je spremna za sve novine sa najvećim optimizmom i entuzijazmom, ali da izvesnu kočnicu predstavljaju teški pomaci na polju internet ekonomije.

- Ovde pre svega mislim na sumnjičavost prema plaćanju preko veb-šopova - priča Prpićeva nadajući se da je samo pitanje vremena kada će napokon biti posvećena puna pažnja pravnoj regulativi, koja će omogućiti napredak u ovom segmentu.

Inače, komercijalni aspekt Jutjuba dostupan je od marta prošle godine. Region Balkana nije izolovan od sveta, ovde već uveliko posluju veliki brendovi. Za otvaranje kanala na mreži i računa na koji stiže novac treba nekoliko minuta, sve ostalo je kreativnost i rad.

Otvarate edsens račun koji vam omogućava da dobijate novac i kada stisnete crveno dugme stvari se počinju dešavati, reklame stižu na vaš kanal. Što više gledalaca imate, što imate zanimljiviji sadržaj to ćete dobijati više reklama i više ćete zarađivati.

A sad vas ostavljamo da razmišljate šta vam je činiti!

(Katarina Vuković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA