KRAJ CARINSKOG RATA: Otvorena granica sa Hrvatskom za sva vozila! (FOTO)

Svi automobili bez obzira na registracije mogu ući u RH, kao i kamioni - objavljeno je na Tviter profilu hrvatske vlade.

  • 81

U 17 časova  izvršena je deblokada granice sa Hrvatskom.

Kako je naveo je hrvatski ministar policije Ranko Ostojić, svi automobili i kamioni bez obzira na registraciju mogu da pređu granicu.

Ostojić je naveo da je smanjen pritisak izbeglica koje dolaze iz pravca Srbije, te da je do sada u Hrvatskuušlo 60.000 ljudi, a jutros je ta brojka bila 58.000.

Prethodno je evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Johanes Han u Beogradu apelovao na hrvatske vlasti da otvore granicu.

Srpskoj voditeljki u Hrvatskoj izbušili gume šrafcigerom! (FOTO)

- Svi automobili bez obzira na registracije mogu ući u RH, kao i kamioni - objavljeno je na Tviter profilu hrvatske vlade.

KOLAPS NA NIČIJOJ ZEMLJI: Hrvati puštaju kamione ka Srbiji, mi ih vraćamo, a oni im ne daju da se vrate!

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Hrvatski premijer Zoran Milanović je rekao da sa saradnicima intenzivno razgovara o tome da danas ili sutra ukine mere na granici sa Srbijom, a srpski premijer Aleksandar Vučić izjavio da "onog trenutka kada Hrvatska odustane od protivzakonitih mera, sve stvari vraćamo u predašnje stanje".

Foto: Tanjug/AP/ Darko Vojinović Foto: Tanjug/AP/ Darko Vojinović

Tim povodom će večeras biti održana otvorena sednica Vlade Srbije.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović da je otvranaje granice dobar znak.

- Ovo je dobra znak. sada naši građani mogu bez ograničenja i bez ikakvih smetnji da putuju u Hrvatsku. Pokazalo se da je Vlada srbije bila u pravu i da je ostavrila jednu veliku pobedu za našu zemlju i naš narod - rekao je Stefanović.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Stefanović je istakao da je Srbija dobila diplomatsku borbu u kojoj se pokazalo da su bili prekršeni Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i brojni drugi sporazumi.

- Očekujem da će se na današnjoj sednici Vlade raspravljati i o tački dnevnog reda koja će predvideti ukidanje mera koje je Srbija uvela kao odgovor na ekonomsku agresiju Hrvatske.

Ministar je dodao i da je ovo pokazatelj da je Republika Srbija na ozbiljan i odgovoran način vodila svoju politiku i da će u budućnosti uvek moći da odbrani svoje nacionalne interese i budućnost svoje zemlje.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić poručio je da je ukidanje jednostrane i protivpravne odluke hrvatske vlade o blokadi granice sa Srbijom veliki uspeh politike Vlade Srbije na čelu sa premijerom Aleksandrom Vučićem. To je, prema Dačićevim rečima, i veliki poraz neodgovorne politike Vlade Hrvatske i njenog premijera Zorana Milanovića.

Dačić je izjavio da građane i privrednike u regionu ovakav ishod može samo da raduje, jer je načelo slobode kretanja ljudi, robe i kapitala od ključnog značaja za ekonomski razvoj i stabilnost.

- Građane Srbije može da raduje činjenica da Srbija ima premijera i Vladu koji su sposobni i hrabri da donose najbolje moguće odluke za Srbiju i da u tome imaju podršku EU i drugih naših partnera - naveo je Dačić i dodao:

- To se po prvi put jasno videlo posle dugog niza godina i to najbolje potvrđuje da je Srbija na pravom i dobrom putu - zaključio je Dačić.

(Telegraf.rs/Izvor: RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nina

    25. septembar 2015 | 20:11

    Hrvatska je ispala smesna sa ovim merama, samo su sebi naskodili.

  • Iva

    25. septembar 2015 | 21:19

    Pravda je pobedila i ovaj put. Cista diplomatska pobeda!

  • Caki

    25. septembar 2015 | 20:48

    Milanovic je morao kad tad da popusti. Njegova nerazumna i nelogiocna odluka je morala da pretrpi poraz. Em je dobio kritike Evropskog parlamenta, em nece proci dobro na izborima jer gradjani vide da moze za cas da promeni odluke i da pogazi obecanja. Srbija je ostala principijelna.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA