OBAMA I PUTIN O SUDBINI SIRIJE I UKRAJINE: Evo šta kakvu su sudbinu odredili Asadu!

Predsednici Sjedinjenih Američkih Država i Rusije sastali su se iza zatvorenih vrata na marginama Generalne skupštine UN, evo o čemu su razgovarali

  • 6

Predsednici Sjedinjenih Američkih Država i Rusije Barak Obama i Vladimir Putin sastali su se iza zatvorenih vrata na marginama Generalne skupštine UN, javljaju agencije.

Da li je Obama iskulirao Putina? Procenite sami (VIDEO)

Kako je izvestio Rojters, Putin je na pres konferenciji posle susreta rekao da je razgovor bio veoma koristan i otvoren, i izrazio spremnost da unapredi odnose sa SAD i da radi na prevazilaženju postojećih razlika. On je rekao da su razgovori vođeni o situaciji u Ukrajini i na Bliskom istoku i da su im mnogi stavovi bili identični.

Putin je naveo da je sa Obamom razgovarao o učesću Rusije u vojnoj kampanji zajedno sa zapadnim državama protiv Islamske države u Siriji, sa mandatom UN.

Tanjug Tanjug

On je istakao da Rusija planira da pojača pomoć sirijskoj armiji, ali nikada neće učestvoivati u kopnenoj vojnoj operaciji u Siriji.

Ruski predsednik je dodao da o sudbini sirijskog predsednika treba da odluči sirijski narod, a ne lideri SAD ili Francuske.

Ovo je prvi zvaničan susret Putina i Obame u poslednje dve godine, od juna 2013. Razgovor, koji su inicirali Amerikanci, iako je bilo predviđeno da traje 55 minuta, trajao je više od 100 minuta, naveo je TAS.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Rojters navodi reči neimenovanog američkog zvaničnika da su se Obama i Putin složili da nađu političko rešenje u Siriji, ali da se ne slažu oko sudbine sirijskog predsednika. Oni su se saglasili i da američka i ruska vojska treba da razgovaraju kako ne bi došlo do konfliktne situacije u eventualnim operacijama u Siriji.

Obama je rekao Putinu da SAD veruju da neće doći do stabilizacije situacije u Sirji dok god je Bašar Asad na vlasti.

Printskrin:Youtube/RuptlyTV Printskrin:Youtube/RuptlyTV

Prema rečima američkog zvaničnika, Putin je rekao Obami da je svetu potrebna podrška Asada jer njegova vojska ima najbolje šanse da porazi ekstremiste Islamske države. Američki zvaničnik je rekao i da je Obama izrazio zabrinutost Putinu u vezi sa primenom sporazuma iz Minska o Ukrajini, uključujući nameru proruskih aktivista da održe lokalne izbore.

Dvojica predsednika su, kako je navedeo isti izvor, polovinu vremena tokom susreta posvetila situaciji u Ukrajini, a polovinu situaciji u Siriji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ivan

    29. septembar 2015 | 08:39

    Asada postuju i hriscani i muslimani u Siriji. Ne postuje ga samo ISIL i njihovi saveznici

  • Djuzla

    29. septembar 2015 | 09:52

    O ljudi ISIL je Americki.

  • Luna

    30. septembar 2015 | 10:12

    Sastali se da se dogovore kako da podele Siriju. Niko ni prstom nije mrdnuo dok je narod iz Sirije bezao glavom bez obzira. Sada, kada su je ispraznil, dogovorice se kako da podele plen, a Asad ce dobiti mrvice sa stola i kraj. Uobicajen scenario.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA